2022-06-25 131 瀏覽
住咗喺呢區成20年,真係第一次喺呢頭行山,行完山胃口特別好,決定過黎呢間蟹點食餐勁呢間餐廳最大特色就係幾乎乜都有得食,平時過時過節約親友食飯都會揀呢間,包保啱曬大家嘅口味由於今日只係3人行,當然要叫我地最最最終於食嗰幾味啦!白胡椒炒蟹無論在於打卡定係味道而言我覺得係必點之一,大大隻蟹,上枱嗰陣jar jar聲,每次post story,身邊嘅fd子都會忍唔住哇哇聲,味道好足,尤其是個重點白胡椒味,未上台已經香氣撲鼻,而且白胡椒味道同肉蟹真係好夾,唔會搶咗蟹肉本身嘅鮮甜,反而增添幾分惹味。講到蟹肉又係有讚無彈,啖啖肉而且好彈牙好甜,蟹鉗預早碎好,好容易就搣到。個蟹蓋又係一大精華,好多好多膏,叫碗白飯撈埋食,真係一流。另外我都好欣賞餐廳會附送埋圍裙手套,咁就一定唔怕污糟啦另一大心水之選就係豬手,起曬肉係基本啦。我最欣賞係佢味道唔會騷,我好驚炸豬手有陣醃過嘅騷味,但呢度唔會,所以食極唔膩,最重點係配埋佢本身嘅醬料,酸辣酸辣咁,配肥美嘅豬手真係非常夾非常開胃蝦醬蒸五花腩就係今次心血來潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道帶甜,醬油味比較重,而且上面嘅薑絲都比較搶味,唔會話好勁蝦醬嗰種鹹。輕口
由於今日只係3人行,當然要叫我地最最最終於食嗰幾味啦!

蝦醬蒸五花腩就係今次心血來潮叫嘅,同我想像中嘅有d出入,佢呢款味道帶甜,醬油味比較重,而且上面嘅薑絲都比較搶味,唔會話好勁蝦醬嗰種鹹。輕口味人士比較合適。好適合送飯。

黃金蝦係我朋友想食嘅,我都幾鍾意,外邊好均勻咁裹上鹹蛋黃,鹹蛋味道好濃郁,佢炸到好deep,所以連殼食都得。我覺得黃金蝦連殼食係基本啦,因為最主要嘅味道都喺蝦殼度。

總括而言,食物保持到一貫嘅高水準,強烈建議一班人飯局黎呢度,真係乜都有得食,唔會令大家失望