2023-11-21
十三姨開咗新分店 位於尖沙咀寶勒巷嘅新分店實在太方便小編 放lunch行過去好方便 好快就到了 睇來以後食中午都多咗一個好好嘅選擇十三姨 有一個好特別嘅翠玉瓜麵 仲有 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 非常出名 不過小編怕呢一餐會太飽 小編自己就冇揀到呢個鵝肝撈飯 下次再去試吓先小編覺得最特別係唔同嘅面裏面都會有幾條腸粉 講緊嘅係平時喺街邊食開嘅麻醬腸粉 嗰啲腸粉 真係非常特別而且好似食越南湯河 可以加一啲青檸汁落去我哋碗麵度 自己可以因應口味調節.🐷上等牛肉陽春面 本身係食陽春面但係就轉咗做新鮮嘅翠玉瓜麵拼粉絲翠玉瓜麵 嘅口感 其實都 聽日我哋食開嘅麵條 但係就多咗幾份爽脆而加啲粉絲 就可以增加飽肚感 而且粉絲可以索湯底 非常之香配埋滑嫩嘅牛肉 真係唔錯.🐷十三飛 (本身係翠玉瓜麵拼粉絲 轉左做只要翠玉瓜麵)安格斯牛肩胛同牛肋條煮得岩岩好 牛味都幾出再加上翠玉瓜麵真係令人食到大滿足香口嘅肉味同「麵」嘅爽口 真係會一啖有一啖咁樣食.🐷炙燒肉眼翠玉瓜麵 煮得恰到好處嘅肉眼 味道真係好正 而且好大塊 所以食落去好滿足再配上翠玉瓜麵 非常特別.🐷熱檸檬柚子蜜 熱呼呼嘅柚子蜜 加上檸檬嘅清新酸味 真係消暑又
🐷上等牛肉陽春面
本身係食陽春面但係就轉咗做新鮮嘅翠玉瓜麵拼粉絲
而加啲粉絲 就可以增加飽肚感 而且粉絲可以索湯底 非常之香
配埋滑嫩嘅牛肉 真係唔錯
🐷十三飛 (本身係翠玉瓜麵拼粉絲 轉左做只要翠玉瓜麵)
安格斯牛肩胛同牛肋條煮得岩岩好 牛味都幾出
再加上翠玉瓜麵真係令人食到大滿足
香口嘅肉味同「麵」嘅爽口 真係會一啖有一啖咁樣食
🐷炙燒肉眼翠玉瓜麵
再配上翠玉瓜麵 非常特別
🐷熱檸檬柚子蜜
熱呼呼嘅柚子蜜 加上檸檬嘅清新酸味 真係消暑又解渴
🐷400次岩鹽咖啡
估唔到呢度都有400次咖啡 而且仲可以自己加啲 岩鹽落去 又係可以自己調節 真心唔錯
口感非常綿密 咖啡味道亦都好香濃
🐷凍鴨屎香檸檬茶 少甜
最近好似好興鴨屎香檸檬茶 不過唔係間間嘢飲舖都整得好飲 但係冇諗過10三姨呢一間餐廳會有 亦都冇諗過可以衝得幾好飲 絕對係解膩好選擇 不過強烈推薦大家叫少甜 因為小編覺得少甜啱啱好
想聽裏面嘅店員非常友善 而且非常樂意解答問題 小編好多問題想問跟住啲員工都勁有耐性一一解答 希望過幾日就可以去試下佢地嘅 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 !!
十三姨(尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷22-24號雲龍商業大廈A 鋪