2022-11-18
# 🅣🅦今日去左食川菜,十二味,位於荃灣千色匯分店,1730平日時段唔算好多人,剛好過左午市,入座時間都好快。餐廳一如其他嘅裝修風格,坐底QR CODE 掃單,最近新品仲有香辣烤魚,不過今日太想食酸菜魚,所以都係留返下次先試😊今次試左:1-人見人愛酸菜魚 x1 👍🏾👍🏾小辣 HKD248一上碟份量有點驚人,因為同行朋友怕太辣,所以我哋叫咗小辣,辣度分大至小,而怕辣嘅朋友亦都可以揀唔辣。另外如果想揀佢加寬粉嗰款就HKD278,今次呢款係1-2人份量,啲魚質感好好,唔會一夾就爛,辣度亦都係適中,唔會偏酸,湯底加左大量酸菜,可以飲少少唔會太油膩,如果加埋萵筍就超好👍🏾2-蔥油拌麵 🍜HKD38出奇地比我想像中唔油,拌麵好乾身,唔會太多掛汁,味道很好,可以揀冇蔥選擇,素食者都岩食,而且份量適中,送魚唔洗一定要叫飯🤭3-宮保蝦球 HKD168呢個揀左小辣,不過炸得比較油身少少,但川菜黎講都好正常,入面蝦身隻隻炸完仲好爽口好大隻,想叫小食可以試下呢款,而且一碟都好多隻👍🏾4-特飲 :柚子茶(凍) 👍🏾👍🏾HKD28 食辣野點少得叫凍飲,平時個d餐廳加十幾蚊好細杯又唔夠飲,可能要叫夠2杯。呢度非常
今次試左:
1-人見人愛酸菜魚 x1 👍🏾👍🏾小辣 HKD248
2-蔥油拌麵 🍜HKD38
3-宮保蝦球 HKD168
4-特飲 :柚子茶(凍) 👍🏾👍🏾HKD28
食辣野點少得叫凍飲,平時個d餐廳加十幾蚊好細杯又唔夠飲,可能要叫夠2杯。呢度非常欣賞佢28蚊大大杯,成杯花盆咁大,但飲品都唔會似溝曬水咁冇味,勁多柚子蜜🍹
除咗必推酸菜魚,佢仲有好多款主食同甜品如紅糖粒粑,仲比我發現有麻辣小龍蝦🦞添,經過其中一間分店可以試下🐟🥵🥵
📍 十二味 (荃灣千色匯) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯3樓3001-3002號舖
#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted