2023-05-01 240 瀏覽
真係十分失望嘅一餐🥲近日同朋友去咗呢間小有名氣嘅Cafe食飯,以前成日見到佢排長龍,亦都有唔少讚賞呢間Cafe嘅食評,所以一開始對佢都有啲期望。可能期望越大,失望越大,食完只係覺得無論係食物質素定係環境都好普通。兩個人嗌咗一個主菜,一個小食,同埋一個甜品,三樣都好普通。朋友因為見到網上嘅食評好多都讚Cafe嘅髒髒提拉米蘇,所以我哋都嗌咗一個,諗住應該唔會太差。但食完覺得最失望嘅就係呢個甜品,提拉米蘇入面只有好少嘅咖啡味,亦都食唔到有任何嘅餅乾成分,大部份都係甜到漏嘅cream。而上面嘅朱古力粉亦都提唔起任何嘅作用,食落去唔覺得有朱古力味,亦都冇任何減膩嘅效果。同朋友食咗兩啖就冇再食。本身同朋友都鍾意煙韌嘅口感,所以大家都對貓耳朵意粉好有興趣,加上都見唔少食評話餐廳嘅慢煮口水雞扒好出色,又再次將期望值拉高🫠可惜換來嘅只有失望。唔單止蘑菇忌廉汁唔夠濃郁,貓耳朵意粉嘅口感亦都唔煙韌,而且唔夠掛汁。慢煮口水雞扒色落去唔太感受到口水汁,但雞扒口感滑嫩,有加分👍🏼總括嚟講覺得三樣嘢唔係好融合到。而黑蒜醬炸薯條就正常味道,唔可以話好特別,而且越食越鹹,醬嘅分布亦都唔夠均勻,所以有啲會重味啲,有啲又會

兩個人嗌咗一個主菜,一個小食,同埋一個甜品,三樣都好普通。

而黑蒜醬炸薯條就正常味道,唔可以話好特別,而且越食越鹹,醬嘅分布亦都唔夠均勻,所以有啲會重味啲,有啲又會唔夠味。

環境方面,見到好多人都話餐廳嘅暗黑風裝修型格,值得打卡,我就不敢苟同。餐廳嘅裝修比我嘅感覺係好簡單,唔太覺得佢有用心營造型格嘅感覺。如果相似風格來講,我會比較欣賞位於長沙灣嘅Contrast🫡