今日喺銅鑼灣行街,知道百樂中心多嘢食,所以諗住喺嗰度食午餐。樓下見到有人派傳單係一間新開日式丼飯專門店-汐,午飯時候50分鐘交枱,仲有七五折,價錢都唔算貴,決定試吓支持吓小店!餐廳環境好舒適,雖然唔算大,但有日式氛圍,仲可以坐日式榻榻米茶桌,係幾休閒嘅感覺。原條蒲燒鰻魚丼飯鰻魚好厚身好大條,非常肥美,入口淡淡魚油香。底下仲有煎得厚身嘅滑蛋,應該加了一些上湯一齊煎,所以帶有些少甜和鮮香。鰻魚加上勁多木魚碎,更增添口感。醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物賣相非常吸引,配料非常豐富。分別有角切三文魚,中華沙律,粟米粒,蟹籽,香葱等等。角切三文魚帶有些少醬油香,整個飯唔使加豉油都夠味,幾好食。燒三文魚腩經過炙燒,帶點香脆,魚油豐富,油脂喺嘴裏溶化,好香口。將所有材料混在一起有點像夏威夷poke bowl,好味!Sangaria提子汽水呢個牌子嘅汽水係唔錯的!餐廳都好貼心,上菜後先計時50分鐘交枱,所以唔會好趕急,對於上班人士來說,絕對有足夠時間享用。

原條蒲燒鰻魚丼飯

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物

將所有材料混在一起有點像夏威夷poke bowl,好味!

Sangaria提子汽水

呢個牌子嘅汽水係唔錯的!