2024-12-01
位於銅鑼灣嘅鐵板燒店「本命」之前已經品嚐過佢哋嘅晚餐,覺得喺同區當中鐵板燒店性價比超高嘅一家,晚市套餐低至$588已經可以享,今日星期日適逢朋友仔生日想食鐵板燒,於是又再去試吓佢哋午市套餐,一樣非常抵食,最基本嘅套餐$188已經可以享用👍午市一共有三款套餐可以選擇由 $188至 $488豐儉由人⭐️午市精選套餐 $ 488▪️北海道帆立貝師傅將巨型帆立貝煎面層焦香,內裏軟嫩而且非常鮮味,配上菠菜忌廉汁,增添風味▪️大蝦大蝦大大隻,食得出好新鮮,而且爽口又彈牙,配咗蝦頭膏醬汁,配合大蝦一齊食濃香美味▪️銀鱈魚銀鱈魚用了汁煮湯的方法,師傅先用洋蔥熬製魚湯一陣,再放上煎得非常香口嘅銀鱈魚,店員建議先食香脆嘅魚皮像薯片一樣卜卜脆,魚肉鮮嫩,香滑可口,非常唔錯▪️鹿兒島和牛非常高質素,和牛油花滿滿,五成熟剛剛好,入口軟嫩甘香,油脂豐富,配合自家製炸大蒜片和Wasabi,超級美味▪️炒雜菜炒雜菜用上大量芽菜、韭菜、紅蘿蔔和高麗菜爆炒,香口爽脆▪️炒飯 (追加煎蛋 $ 10)食鐵板燒最喜歡食炒飯,這裏炒得粒粒分明,材料不需要多,用上蔬菜,紅蘿蔔粒、香蔥和雞蛋炒得乾身,加上醬油已經好好食,我最喜愛叫師傅幫我煎一隻燶
午市一共有三款套餐可以選擇
由 $188至 $488豐儉由人
⭐️午市精選套餐 $ 488
▪️北海道帆立貝
▪️大蝦
▪️銀鱈魚
▪️鹿兒島和牛
▪️炒雜菜
炒雜菜用上大量芽菜、韭菜、紅蘿蔔和高麗菜爆炒,香口爽脆
▪️炒飯 (追加煎蛋 $ 10)
食鐵板燒最喜歡食炒飯,這裏炒得粒粒分明,材料不需要多,用上蔬菜,紅蘿蔔粒、香蔥和雞蛋炒得乾身,加上醬油已經好好食,我最喜愛叫師傅幫我煎一隻燶邊太陽蛋,伴上炒飯簡直係人間美味
▪️吸物
食炒飯配合一碗熱辣辣嘅麵豉湯,溫暖又飽肚
▪️甘味
最後甜品時間,近期大熱嘅焦糖多士,雖然好邪惡,但係非常香口美味,仲有香滑嘅牛奶奶凍,非常完美嘅一餐