2018-09-22
曾經喺餐廳新開不久就到訪過,事後朋友圈中一直有聽聞仍然甚有水準,但老實講,要我一頭半個月就食廚師發辦,我都負擔唔來;知道佢地午市有其他套餐供應,今次就選擇中午到訪。週六約一點鐘到達,餐廳位置不少,分成三個用餐區,裝潢日式,簡約風格,環境寧靜舒適。想唔到生意十分好,師傅前面嘅吧枱都坐滿了,我地被安排到另一邊嘅二人枱。由於環境太舒適,我地慢慢食、慢慢傾,不知不覺過左接近兩少時。偶爾聽到師傅同客人交談,下次要早些預約坐吧枱呢午市餐牌除左同樣供應兩款廚師發辦(刺身/壽司)之外,仲有超過15款御膳,包括自選壽司、刺身、海鮮丼、西京燒、天婦羅、燒活鰻、網燒西冷等,套餐附沙律、茶碗蒸、味噌湯、甜品、咖啡/茶,點餐後,定價二百至四百零蚊店員先送上熱毛巾,雖然係午市,但應有嘅服務都做到足,加茶、收拾、上菜速度等都有細心留意,起碼令客人覺得物有所值。沙律、茶碗蒸首先送上沙律、茶碗蒸,茶碗蒸香滑料多。自選壽司12貫 配稻庭烏冬 $280喜歡呢度嘅壽司御膳提供自選,畢竟唔係所有魚生都啱食,可以自己揀就梗係最好啦。而且自選壽司款式有約20款,除左固定款式,仲會有每日精選,除左海膽外,每款可選兩件,好吸引,我樣樣
沙律、茶碗蒸
首先送上沙律、茶碗蒸,茶碗蒸香滑料多。
自選壽司12貫 配稻庭烏冬 $280
喜歡呢度嘅壽司御膳提供自選,畢竟唔係所有魚生都啱食,可以自己揀就梗係最好啦。而且自選壽司款式有約20款,除左固定款式,仲會有每日精選,除左海膽外,每款可選兩件,好吸引,我樣樣都想食!最終揀選左吞拿魚腩、深海池魚、三文魚、燒右口魚邊兩件、帆立貝、赤蝦、真鯛、炙銀鱈魚兩件、蔥吞拿魚腩、北海道海膽,共12件包含海膽、拖羅、真鯛、太刀魚等款式,性價比不俗,最重要係質素相當高,同樣採用時令食材,不輸廚師發辦。
店家幫我地將軍艦後上,以免紫菜變腍,非常細心先上十件壽司,我只係按個人喜好食,冇特別去按魚味濃淡排次序。真鯛白嫩,味道淡雅;帆立貝極度新鮮,鮮甜程度令我十分回味三文魚肥美;深海池魚口感爽滑,魚味比較濃。
赤蝦軟滑,吞拿魚腩肥美無筋,魚油甘香。最後當然少不了我最喜歡嘅炙燒右口魚邊,燒過後香氣濃,油份喺口中爆發,點夠兩件先滿足
炙銀鱈魚同右口魚邊口感唔同,但魚油一樣豐腴飯粒中已加左山葵,用上赤醋米, 壽司本身唔會好大件,米粒黏性適中,夾起唔散。
見我食得八八九九,店員就安排送上剩低嘅兩件軍艦,包括係蔥吞拿魚腩及北海道海膽,魚腩幼滑,加上蔥香,一定要點!
最正係海膽軍艦啊鮮甜飽滿,欲罷不能,可惜只係可以點一件,哈哈。
味噌湯、稻庭烏冬 (可選冷/熱)
食完12貫壽司後,來一碗小小嘅熱烏冬,烏冬煙韌滑溜,腸胃都滿足了。
套餐包括甜品、餐飲,是日甜品為豆腐雪糕,豆腐味濃郁,雪糕細滑,高質呢