美心香港地是我最常去的茶餐廳,最愛(煎蛋豉椒窩蛋免治牛肉飯炒底$54)份量愈來愈少,但味道依舊好味。(陳皮鴨腿湯飯)唔系成日有,但有得叫我一定食,陳皮可理氣健脾,化痰,前排無乜胃口,到食飯時間都唔想食野,食少少就夠,胸悶腹脹,飽飽滯滯,中醫師叫我平日可剪細塊陳皮焗水飲,主治脾胃氣滯,消化不良,當然也有人不適合常常飲用,加埋醒脾開胃既芫茜,呢個星期都成日天灰灰,陰天落雨,可能會令人食慾唔好,所以呢個湯飯一流呀!新出左個下午茶大三元•中•發•白•套餐,主食$38-48+小食+飲品或甜品(可加錢升級轉特飲)*香港地公司三文治配脆薯條$45+凍檸茶$4,有生菜蕃茄沙律醬,火腿炒蛋烤雞肉,足料但個人覺得包皮無飛邊太乾,所以食淨所有包皮,薯皮薯條夠熱夠原整大條唔會乾爭爭。*懷舊西多士$34配即磨咖啡,西多士煎炸得剛剛好,唔會過火或用千年油有燶黑,花生醬也不少,愛飲咖啡既可以系度叫杯嘆下下午茶,香濃幼滑咖啡配上花生醬西多無得頂!
*香港地公司三文治配脆薯條$45+凍檸茶$4,

2017-06-18