2022-10-31 262 瀏覽
行完大棠山落來已經差唔多一點, 唔想返到元朗市區先食晏, 所以就係山腳路口的偉記,之前食過早餐, 一般茶記的水準.  估唔到今次的午餐反而有點驚喜.入到去自己搵個位坐低, 都未點餐哥仔已經送來一碗例水, 睇了餐牌之後, 點了個蒸肉餅飯,  凍茶少甜, 今日的例湯係木瓜豬骨湯, 入面有一舊好大的木瓜, 仲有少少豬肉及花生眉豆紅腰豆, 木瓜豬肉及豆都唔少,  算係茶記例湯中的誠意之作, 湯都未飲晒 肉餅飯就送到了, 肉飯除了豬肉外, 入面仲有冬菇及土魷,  肉餅份量一樣的多.我習慣係用匙羹挖一小塊肉餅出來, 配飯一起吃, 結果整碟飯食晒, 肉餅仲未剩, 而且肉餅內的冬菇及土魷香味十足, 好好食.唯一要挑剔的係,  湯及肉餅都有味精, 雖然唔算多, 但可以再落少點會更好, 因為湯料及肉餅的餡料都已經夠晒多,  落些鹽糖應該已經夠好味.點都好, 呢個肉餅飯連湯, 不論係份量, 配料, 味精都有點驚喜, 值得返來再試.

入到去自己搵個位坐低, 都未點餐哥仔已經送來一碗例水,
睇了餐牌之後, 點了個蒸肉餅飯,  凍茶少甜,
木瓜豬肉及豆都唔少,  算係茶記例湯中的誠意之作,
湯都未飲晒 肉餅飯就送到了,
我習慣係用匙羹挖一小塊肉餅出來, 配飯一起吃,

2022-10-29
  • 肉餅