2017-03-22
今日外出工作,終於唔使stay係觀塘食lunch啦👏🏻👏🏻👏🏻~辛辛苦苦做完野,再去sogo買野,於是好他調甘步行到尖咀呢度食烏冬~👾呢間鋪其實好耐世紀前食過,不過係去通菜街果間分店,而間店已經汁左好幾年了"👀-----------------------特選大門蕃茄濃湯手打烏冬🍅($68)今次再黎到呢度食烏冬🍲,個感覺必須講係大不如前😿。可能細個好少去食好西,對食既要求唔高,所以某些唔錯嘅餐廳就會比我一個好深刻同好食既印象。尚記得當時烏冬款式唔算多,小食更只有寥寥幾樣,蕃茄湯卻係堅濃同入味,味道更係令人食完有介紹朋友黎食既衝動🤤🤤。多年後再遊舊地,surprise見到宜家既Menu七彩繽紛,但野食黎到時不禁有少少嘆息😞。 鍋底堅用原隻蕃茄,但可能湯煮得唔夠時間,又係得個顏色,淡而無味😫。手打烏冬個口感軟滑,係中意食滑滑烏冬朋友’s cup of tea🍵;配料算多,除左有日本叉燒之外仲有雞扒🐥,叉燒唔韌,雞扒竟然有去雞皮,呢樣係岩晒香港人對健康飲食的要求~所以整體雖然係有點失望但仍可以接受既😅不過杯餐飲桂花蜜就出事喇😖,純淨白開水的顏色,最多加少少桂花碎,飲落只似甜糖水,或者熱飲會好
-----------------------
特選大門蕃茄濃湯手打烏冬🍅($68)
不過杯餐飲桂花蜜就出事喇😖,純淨白開水的顏色,最多加少少桂花碎,飲落只似甜糖水,或者熱飲會好的啦(誰會知道⋯😶😶)
好味指數😋:6.5/10
翻啅指數🙆🏻:6.5/10