2023-10-06 41 瀏覽
個人一直認為初秋係品嘗omakase最好嘅季節,有好多嘅水產當造,可以一邊細味一邊欣賞師傅嘅手藝。半島嘅釧一直都係我bucket list,趁紀念日就同男朋友豪一次!餐廳裝修以日式森系為主,無論係師傅定侍應都俾到我一種賓至如歸嘅感覺。師傅會主動同你傾計,介紹食材產地成餐飯都有交流。汐 SHIO $1980/位前菜✨ 佐賀茄子配北海道毛蟹🦀✨ 百合根用伊比利亞火腿高湯熬海蝦蝦膠及澳洲婆參壽司🍣✨ 愛媛縣真鯛配昆布鹽✨ 北寄貝配青檸汁✨ 秋刀魚 秋天係食秋刀魚嘅季節,加埋加河豚蔥同生磨薑,魚肉滑身,油脂豐富,少少腥味都無✨ 靜岡鰤魚✨ 清森縣劍魚刺身 麻醬配上微辣好match好惹味,魚肉帶啲膠質✨ 大拖羅 肉味較淡,主要食魚根既香,有少少鹽吊味,咀嚼耐啲油香好重✨ 赤身佐醬油漬 肉味相對濃郁✨ 中拖羅 三款吞拿魚我最鍾意中拖羅😍半肥瘦,第一啖肉質比較實,咬開之後油香爆出黎✨ 醬油漬三文魚筋子 好少見到三文魚子會一大塊連筋,師傅未切之前仲特登拎起比我地打卡。因為用sake醃制過,有淡淡酒香,卜卜脆✨ 北海道白海膽 師傅建議我哋放喺手上面食,海膽超creamy同漿口,輕輕一咬即溶,食完心花怒放

汐 SHIO $1980/位

✨ 北寄貝配青檸汁
✨ 秋刀魚
✨ 靜岡鰤魚
✨ 清森縣劍魚刺身
麻醬配上微辣好match好惹味,魚肉帶啲膠質
✨ 大拖羅
肉味較淡,主要食魚根既香,有少少鹽吊味,咀嚼耐啲油香好重
✨ 赤身佐醬油漬
肉味相對濃郁
✨ 中拖羅
✨ 醬油漬三文魚筋子
✨ 北海道白海膽
師傅建議我哋放喺手上面食,海膽超creamy同漿口,輕輕一咬即溶,食完心花怒放😍
✨ 吞拿魚三兄弟卷物
由赤身、中拖羅同大拖羅組成,仲有醃漬過嘅蘿蔔。一啖放晒入口,一次過食齊三隻唔同口感嘅魚, 口感豐富。

湯🍲
✨ 野鴿清湯
用法式澄清雞湯熬煮,濃中帶清,一打開就傳出香味,飲落仲有少少膠質

✨ 布甸感玉子
表面勁光滑,蛋味清甜

甜品🍧
✨ 大唐嶺桃肉雪芭yougurt
我地好lucky,趕正呢隻桃嘅水尾,桃肉清甜,荔枝紅茶啫喱茶味好香。
✨ 豆乳奶凍福袋
腐皮福袋好脆,奶凍香滑,仲有啲焦糖漿
✨ 黑芝麻朱古力
味道最濃,由白朱古力製成,最估唔到係中間竟然有爆炸糖,咬落好脆

如果每個秋天都可以食一次omakase就好啦🥹