2025-01-28
📅新一年有冇慰勞吓自己呀?😚我同我閨蜜真係好鍾意食 Omakase,香港一有可以book位嘅地方,我哋都會去食吓,而呢間身處於半島酒店地庫,都係我哋兩個都想食嘅餐廳,咁啱結束咗龍年,要食餐好嘅團年飯,book到位真係興奮到飛起,我已經好想去好耐,亦都上網睇過佢好評之外,仲有最尾嘅甜品,係一個重點🥰非常滿足嘅一餐Omakase!。。▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️ • 下酒菜 5品🥢黑松露白子勁多黑松露再加上雪花鹽非常清新開胃。🥢香霜蟹中間約入咗松葉蟹肉一粒粒蟹子,底部有蟹膏。🥢伊勢海老他他上面加了柚子酸汁,水晶魚子醬同金箔賣相已經非同凡響,最底龍蝦清湯啫喱好有幸福感。🥢天婦羅北海道厚岸蠔天婦羅汁做成的啫喱加上面嘅柚子皮,外脆入邊仲有好濃嘅蠔嘅鮮甜味,非常夾。🥢富山縣寒鰤魚係(氷見漁業協同組合)嘅出品,脂肪比例比較平均,配埋海苔醬加芝麻,肉質結實,有口感,食得到鰤魚嘅味道比較濃郁!・一品料理4品🥢烤鰆魚配麵豉醬再加生洋蔥,再配少少嘅山椒鹽,非常清新,鰆魚烤完肉質結實,配埋麵豉醬山椒葉非常好食,再加生洋蔥嘅鮮甜,令到舊魚清新而不鹹!🥢山口縣赤鮑魚鮑魚非常之大隻,廚師用咗八個鐘頭慢煮令到鮑魚保
。
。
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
• 下酒菜 5品
🥢黑松露白子
勁多黑松露再加上雪花鹽非常清新開胃。
🥢香霜蟹
中間約入咗松葉蟹肉一粒粒蟹子,底部有蟹膏。
🥢伊勢海老他他
🥢天婦羅北海道厚岸蠔
🥢富山縣寒鰤魚
・一品料理4品
🥢烤鰆魚
🥢山口縣赤鮑魚
鮑魚非常之大隻,廚師用咗八個鐘頭慢煮令到鮑魚保持彈牙口感,再用返鮑魚肝做醬令鮑魚更有酸甜味,配埋個飯平衡返個口感!
🥢飛龍頭魚配松葉蟹肉
湯底用新鮮昆布同鰹魚湯底而成,配埋一齊食,非常濃郁鰹魚湯味,再加埋菊花配襯成碟嘢嘅賣相非常靚呀!
🥢安康魚肝醬
配紫蘇葉花配埋威化脆脆夾住食非常好味!
漬物: 蘿蔔、牛蒡、子薑
・鮨8貫
🥢針魚
🥢石垣鯛魚
🥢剝皮魚配魚肝醬
🥢赤鯥魚
🥢鹿兒島海蝦
🥢大拖羅(森清小白)
🥢中拖羅(森清小白)
🥢海膽(榮獲2024北海道阿一)
🥢布丁玉子燒
・お吸物
🥄薩摩雞湯
雞湯加入果皮螺肉豬肉大量蜜瓜煲出嚟嘅湯又甜又濃雞味!
・甜點
🥢豆乳奶凍福袋
係店入邊嘅招牌菜,非常受歡迎歡,奶凍超濃豆腐味,一定要上碟快啲食啊!
🥢番薯金酒
先食中間呢個番薯金酒入邊有團子面頭有啲栗子肉甩埋一齊食,非常日本口味嘅甜點!
右手邊係有子味噌雪糕入邊有蜜餞檸檬粒配襯,面頭有蜜糖再有塊薑片一同食!
蛋白酵嘅蛋捲,入邊有吉士醬撈埋開心果,會相對比較甜,但食完我覺得呢個好好味!
再配返個靜岡士多啤梨加煉奶,再加個芝麻朱古力甜點,呢餐簡直完美之作!
🥰食完呢餐,新一年一定會食越好!
HKD 2,880.00
+1服務費