我一般去尖沙咀半島酒店都係排隊睇小香包包,又或者去大堂咖啡廳食港女 high tea!今次多得海膽達人帶路,落咗 basement 搵到 《釧 》,食返餐正宗日藉師傅的 omakase!朋友發掘了半島酒店新開廚師發辦,重點日籍米芝蓮大廚主理 。他食lunch 最抵~ 半島酒店$880性價比之選!我極力推薦俾老公同我去慶祝情人節!晚上儀式感重一點,貴一點也是值得的!餐廳環境典雅有氣派,以日式傳統設計感受到不凡的奢華,罕貴食材配上輕鬆音樂,食材均由日本直送,APPETIZERS, ENTRÉE, SUSHI, MAKI, SOUP, DESSERT,性價比超高!訂位安排了吧枱位置,可以近距離見識到日籍壽司師傅表演精湛廚藝,精彩絕倫。鰻魚苗頭盤各有特色,鰻魚苗即鰻魚BB ,口感幼嫩,甘甜味道好突出。Signature Dish 黑魚子、北海道馬糞海膽特別介紹餐廳魚子均使用 Royal Caviar Club。其中黑魚子用上德國鱘龍黃金魚子醬,黑魚子鹹中帶鮮,鋪上金箔更顯豪華。跟甘甜的北海道馬糞海膽一起吃,浮誇但又好享受濃厚海膽滋味。底層還有松葉蟹腳肉海苔平貝汁啫喱,多種口感,鹹鮮爆發,層次豐
鰻魚苗
Signature Dish
黑魚子、北海道馬糞海膽
其中黑魚子用上德國鱘龍黃金魚子醬,黑魚子鹹中帶鮮,鋪上金箔更顯豪華。跟甘甜的北海道馬糞海膽一起吃,浮誇但又好享受濃厚海膽滋味。底層還有松葉蟹腳肉海苔平貝汁啫喱,多種口感,鹹鮮爆發,層次豐富。
關東遼參釀製墨魚膠
遼參配搭墨魚膠算是驚喜破格之作,遼參索盡杞子醬汁精華,清新鮮甜,滋補十足。
壽司
準備食壽司,手指布清潔手指,可以用手指的溫度感應一下。
深海池魚
肉厚肥美,掃上醬油,更能帶出深海池魚的新鮮,味道更有層次。
富山白蝦
日本富山縣特產,好多隻白蝦組成蝦肉山,肉質肥美飽滿,味道清甜好吃!
赤鯥魚
肉質爽口多汁,口感香滑,魚味濃郁鮮甜。
中拖羅
中拖羅壽司十分肥美,魚腩脂肪豐富,吃多幾件也不會油膩。
鰹魚
製法特別的鰹魚,採用Seasonal 醬汁,以櫻花木煙燻,多一點煙燻香味,鰹魚魚油被逼出來了,肉鮮味更甜香,好好吃啊!
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝口感軟滑,加上奈良漬物味道更甘甜。
雪場蟹腳肉
微辣醬汁配菜健康雞冠草,啖啖蟹肉,肉質鮮甜,口感層次非常豐富。
毛蟹
嚟到壽司部分,食材更見豪華,師傅細心拆肉的毛蟹,鮮甜到不得了呢!
北寄貝
火炙過的北寄貝特別肥美,帶出更濃鮮甜味。
拖羅
一眼望落去脂肪好豐富有光澤,整體油脂較其他部分豐富,相當肥美,一試難忘!
馬糞海膽手卷
Double desk 的北海道馬糞海膽份量十足,賣相好靚。配搭香脆紫菜好有層次,海膽質感細密,鮮甜超新鮮,味道濃烈。
卷物
拖羅卷配玉子布丁
卷物裡有大拖羅、中呑拿魚腩、赤身,三色鮪再配以蘿蔔漬,滿滿油脂香氣。玉子豐富質感似布丁🍮好特別。
赤麵豉湯
絹豆腐,吃了咁多壽司可以暖下胃。
曇華
最後以甜品作結,曇華賣相打卡一流。 芝士蛋糕 一啖咬落去慢慢溶開,甜香時令日本水果~淡雪士多啤梨🍓甜味慢慢延伸,食返清甜 MOCHI 質感軟滑,櫻花味好濃,口感更豐富。
總括半島酒店~釧 Kushiro,可以說是我吃過最好享受的 Omakase, 愛上廚師發板是有道理的!
$1980 (晚餐)
慶祝紀念
情人節
  • 馬糞海膽手卷
  • 拖羅
  • 黑魚子、北海道馬糞海膽