2016-01-18
係打食評之前呢 考考大家地理先知唔知 Louisiana路易斯安娜州係美國邊到?其實佢係位於美國南面,墨西哥沿岸因為地理既環境,當地住左好多非裔同拉美裔既人所以呢個地方混合左好多唔同地方既文化等等先,點解食食下野會去左講地理因為小公主最近去食既呢間餐廳佢地既菜式就係inspired by路易斯安娜既美食架喇餐廳既裝修有d復古味個感覺就好似去左一間好多年前既屋咁華麗但唔屬於呢個年代順帶一提,下層只有3張長方型既4人枱如果你係2個人去既話,就只可以搭枱喇(或者坐bar枱)Chargrilled Calamari with roasted lemon & lime chili sauce $100講左咁耐,入番正題講野食喇呢個魷魚圈整得好好食烹調既時間控制得好好,一咬就斷佢本身有用個辣辣地既Sauce做調味加埋有小小酸酸甜甜既chili sauce會令人想食完再食Cajun Fried Chicken (Half) with crunchy coleslaw & cranberry apple sauce $100因為我地2個人都唔好Coleslaw所以叫店家幫我轉左做薯條Fried chi
知唔知 Louisiana路易斯安娜州係美國邊到?
其實佢係位於美國南面,墨西哥沿岸
因為地理既環境,當地住左好多非裔同拉美裔既人
所以呢個地方混合左好多唔同地方既文化
等等先,點解食食下野會去左講地理
因為小公主最近去食既呢間餐廳
佢地既菜式就係inspired by路易斯安娜既美食架喇 餐廳既裝修有d復古味
個感覺就好似去左一間好多年前既屋咁
華麗但唔屬於呢個年代
順帶一提,下層只有3張長方型既4人枱
如果你係2個人去既話,就只可以搭枱喇
(或者坐bar枱) Chargrilled Calamari with roasted lemon & lime chili sauce $100
講左咁耐,入番正題講野食喇
呢個魷魚圈整得好好食
烹調既時間控制得好好,一咬就斷
佢本身有用個辣辣地既Sauce做調味
加埋有小小酸酸甜甜既chili sauce
會令人想食完再食 Cajun Fried Chicken (Half) with crunchy coleslaw & cranberry apple sauce $100
因為我地2個人都唔好Coleslaw
所以叫店家幫我轉左做薯條
Fried chicken個皮食落 ‘各各聲’
就算雞胸位都唔會鞋
食完亦唔會覺得成咀油
配cranberry apple sauce幾有趣
個感覺有d似ikea肉丸+個jam
雖然有個sauce可以點,但個雞本身好淡
如果有番多d調味應該會再好食d
唔好睇張相好似好細碟
其實係佢疊起左d雞件,都有成5件架 Iberico Baby Back Ribs with our signature Jack Daniel & Peach BBQ Sauce $250
唔駛驚,雖然佢話個汁係有Jack Daniel
不過其實一d酒味都無架
反而因為落左桃,生果既甜味令到個肉無咁膩
而且d ribs燒到岩岩好
好成點?就係我用叉叉起條骨果時
條骨係會自動同d肉分離
算得上係近年食過最好食既ribs之一 Dirty Rice Jambalaya $68
其實呢個Dirty rice只係side黎
不過個份量兩個人食係絕對有餘
而且我願意為左呢個飯而最黎幫襯
Dirty rice係當地一個好傳統既食物
其實就係用白飯,再加d香料同肉煮成
佢既香料唔似印度果d咁重味
但食落你會覺得d味道好豐富
有d似一個進階版黃姜飯
或者可以幻想係用左整dirty chicken果個汁黎炒飯
我地2個食完之後差唔多日日都提起 Agave Sweet $125
(Tequilla, Apricot Jam, Jalapeno Syrup, Cajun Powder)
除左食物好出色之外
佢地都D cocktail都好有特色
(見到隔離枱杯酒會出煙tim)
我地當晚試左呢個Agave Sweet
入面加左Jalapeno (辣椒) Syrup d同Cajun powder
所以入口之後會辣辣地
同本身偏清新既酒形成對比
不過只係有少少刺激,所以女仔飲一樣ok 呢到既食物水準好高,服務亦一樣咁有水準
每食完一個菜都會問我地覺得點
而且最貼心既係
本身我自己request將fried chicken個coleslaw轉做薯條
但無為意原來ribs都係跟薯條
上左菜之後,佢地見到我地2個菜都係跟薯條
就再問我地會唔會唔想要番個coleslaw
當男朋友係到講緊唔緊要啦,冇事既時候
我其實只係細細聲講左句,我想要普通salad
點知佢地真係送多個salad比我地
成件事真係好貼心
真心推介大家黎呢到試下
最緊要食個dirty rice呀 (哈哈)