2019-06-27
炎炎夏日,街上好多人手中都拎住凍飲,消消暑。南豐紗廠活化後,成為香港新景點,入面有野睇有野食有野飲,呢間飲品店小蜂兒就位於大門旁。有別於一般台式飲品店,呢到只有幾款奶茶,無珍珠奶茶,以清茶及果茶為主,有幾小食,其中最吸引我嘅就係果菜汁。台式飲品店越開越多,除左台式飲品,有時都想飲杯果汁平衡一下,感覺好似健康D。差唔多有10款果菜汁,好多款都想試,最後揀左店長推介嘅紅菜頭甘荀蘋果汁加薑 - $32。唔中意薑味嘅可以走薑或者少薑,我怕薑味太辣,所以今次揀左少薑。飲品都係即叫即造,新鮮,所以要耐心等一陣。顏色深紅,味道偏向清淡,紅菜頭本身味唔重,飲落甘荀&蘋果味較特出,雖然少薑,仍飲到淡淡嘅薑味,不過唔辣唔刺激,原來落係果汁到,味道都幾夾。只係略嫌唔夠凍
只係略嫌唔夠凍