2024-12-03
真忍唔住!人生第一次打post食評。老字號鏞記系,K11試過正常水平的。太古店可能趕開業⋯⋯ 首先. 員工明顯培訓不足,各個細節位好明顯非做開中高檔食肆出身,甚至乎不是飲食服務業。 再者最主要食品質素和賣相嚴重強差人意,而最關鍵叉燒絕對難忘,叉燒幾乎係中菜酒家必然菜系,直接反映該食店嘅水平。賣相形狀似一隻女人手掌,細扁平,細看下原來將叉燒橫腰切一半上碟,第一次看到這種切法十分奇怪,絕對唔係一個正常粵菜燒味師傅手勢,有像請外勞臨時拉夫,而且一半燒到半黑,另一半黑之餘有大半白嘅肥位,好像臘肉一樣,就憑這賣相忍不住向經理反映,吐槽如此奇怪,一試下結果一入超鹹,感覺上在食金華火腿。其他東西如鳳爪雪霉味好重,絕對唔係新鮮,而且雪藏解凍處理不足。蝦餃味道最正常,雖然賣相不是討好,大小好似淘大點心這種!暫時嚟講,最有印象最難食嘅中菜食肆⋯⋯最後補充,環境係唔錯,亦近住家,經常會食中菜,希望可以作出大幅修整,否則看應做不了半年。
老字號鏞記系,K11試過正常水平的。太古店可能趕開業⋯⋯
蝦餃味道最正常,雖然賣相不是討好,大小好似淘大點心這種!
暫時嚟講,最有印象最難食嘅中菜食肆⋯⋯