2024-05-15 2981 瀏覽
今日出開嚟睇戲,喺附近見到一間食米線嘅用具幾特別,所以過嚟試吓。我叫咗個自選銅鍋米線,我揀咗佢哋招牌嘅螺旋藻腩肉另外再加新鮮蠔仔。佢呢個蠔仔真係落足本,叫咗酸辣湯小辣,但係成個湯都好有蠔仔嘅鮮甜味,因為呢度真係煮米線俾你食,所以個湯真係不得。另外佢啲米線都啱啱好,唔會太硬都唔會太腍,好爽口。呢間米線真係絕對超值得encore。不過就略嫌佢啲腩肉唔夠腍,如果可以再淋啲再入味啲,咁就完美啦。因為我同朋友都唔係好食碳水,所以我哋選擇咗嗌一個米線兩份分,然後再嗌其他小食。我哋試咗佢個香煎墨魚餅。呢個墨魚餅應該係自家製因為同出邊食到嘅味道唔同,彈牙得來唔會太過死實,係有清甜嘅墨魚味,又係好出色。然後豆卜釀蝦膠,佢個豆卜真係炸到超級鬆脆。之後你會見到滿滿嘅蝦餃,真係料到童叟無欺,朋友話好好食,佢形容為好似臭豆腐出邊嗰層皮,但係再鬆脆啲。然之後叫咗個秘汁雞翼,我以為佢係普通嘅滷水雞翼,但係食落甜甜地應該係加咗可樂去煮,所以個味道都幾特別,係媽媽嘅味道。最重要嘅係佢啲雞肉仲係好嫩得來實淨唔會好似煲湯雞咁散晒。然之後仲叫咗個口水雞,佢個口水雞個汁應該係自己調教,香香辣辣好開胃,啲雞都煮到啱啱好,夠晒滑。

然後豆卜釀蝦膠,佢個豆卜真係炸到超級鬆脆。

另外佢呢度有個好特別嘅叫荷葉包,其實佢個包皮就係大陸嗰隻刈包,好鬆軟甜甜地我係超鍾意食。不過中間個餡就係用咗我哋充滿香港特色嘅三文治餡。我哋自己揀咗鹹牛肉炒蛋,成件事都好夾㗎。

成餐飯唯一唔係咁滿意嘅就係個魚皮,佢個魚皮唔夠入味,因為魚皮比較難索汁,如果本身醬汁唔夠嘅話其實都真係冇乜味。

兩個人食咗咁多嘢,超級飽,啲職員態度又勁好,而且我最鍾意啲餐廳啲小食可以嗌半份,啱晒我呢啲眼闊肚窄乜都想試嘅人,我諗我會成為呢度嘅常客。
2024-05-14