2022-11-22
最近正值Sogo Thankful Week,就陪同媽咪去銅鑼灣行街,一輪血拼後當然喺附近搵野食。步行至摩理臣山道,見到呢間餐廳充滿日本居酒屋風格,於是入去休息吓。<味噌田樂燒茄子> $68茄子外皮香脆,內裏柔軟,味噌嘅調味令茄子肉帶有絲絲甜味。<燒芝士年糕> $25年糕軟糯,芝士鹹香突出。<燒昆布飯團> $30飯糰表面搽上豉油,內裏嘅昆布略作調味,加上用咗日本嘅珍珠米,飯香煙韌,呢啲應該叫平凡的美味。<帶子三文魚籽(揚) > $40帶子裹著薄薄炸衣,帶子熟度剛好,配埋一粒粒的三文魚籽食用,入口爽滑,一咬即破。<日式磯煮鮑魚伴蘿蔔(2份)> $80我地都好鍾意呢款😋第一次將鮑魚同白蘿蔔夾埋一齊食,蘿蔔腍身+煮得好入味,鮑魚都唔會話煮得好韌,一齊擺入口,蘿蔔同鮑魚嘅鮮味喺口腔中融合。<自家製免治雞肉串> $42雞肉串跟埋蛋黃同日式豉油,將蛋黃同埋豉油攪勻而成的醬汁。雞肉串口感特別,入面夾雜咗少許嘅雞軟骨,點埋蛋黃豉油汁更增添風味。<原熟水蜜桃梳打> $38水蜜桃味梳打配埋串燒飲
步行至摩理臣山道,見到呢間餐廳充滿日本居酒屋風格,於是入去休息吓。 <味噌田樂燒茄子> $68
茄子外皮香脆,內裏柔軟,味噌嘅調味令茄子肉帶有絲絲甜味。 <燒芝士年糕> $25
年糕軟糯,芝士鹹香突出。 <燒昆布飯團> $30
飯糰表面搽上豉油,內裏嘅昆布略作調味,加上用咗日本嘅珍珠米,飯香煙韌,呢啲應該叫平凡的美味。 <帶子三文魚籽(揚) > $40
帶子裹著薄薄炸衣,帶子熟度剛好,配埋一粒粒的三文魚籽食用,入口爽滑,一咬即破。 <日式磯煮鮑魚伴蘿蔔(2份)> $80
雞肉串跟埋蛋黃同日式豉油,將蛋黃同埋豉油攪勻而成的醬汁。雞肉串口感特別,入面夾雜咗少許嘅雞軟骨,點埋蛋黃豉油汁更增添風味。 <原熟水蜜桃梳打> $38
水蜜桃味梳打配埋串燒飲落好清爽開胃。 咁啱happy hour時間到訪,店員介紹如果購買任何飲品,買第二支會有半價優惠。
串燒串揚送酒,Happy hour 都可以輕鬆下。
如果嗌啲串燒坐喺度同朋友飲下吹下水,應該都唔錯。