6天前
今晚同D朋友去旺角玩下夾公仔, 最後洗左幾百蚊, 公仔又夾唔到, 又餓…..一出門口見到對面就係餐廳, 就試下囉!門面幾得意。 有D卡位好似茶餐廳, 係入少少又有幾張大圓台,茶餐廳+酒店混合體。睇餐牌仲得意, 有餃, 有壽司, 有小炒, 有糖水真係想食咩都有。見到人地叫左個古法羊腩煲, 好香好豐富, 同埋個川芎白芷天麻燉魚頭, 好似好正。可惜,幾個朋友一個唔食羊, 一個唔食魚, 無緣了。雲吞雞呢味餸係老闆娘極力推介, 就信佢試下,而且有菜有蛋白質 又有啖湯飲,轉涼天氣岩哂。一上台, 好香雞味, 上台果下煲邊仲滾緊, 有輕輕一層雞油係面, 飲入口好香濃雞味, 似無味精, 好好飲, 煲過湯既雞肉, 輕輕一夾就鬆開哂, 好林, 雲吞都唔錯。招牌咕嚕肉咕嚕肉大人小朋友都岩食既一味菜,屋企少整, 出街食必叫。大大舊, 啖啖肉, 豬肉彈牙帶少少肥肉,我估係梅頭肉,咕嚕肉皮炸到酥脆唔乾身,而汁醬甜酸度剛剛好。啫啫芥蘭煲啫啫煲係一道有聲有色的「響菜」。啫啫係指個茶”時li沙拿”果個熱辣辣既聲音。GOGO為食坊呢個啫啫芥蘭煲完全做到啫啫個效果,而家個芥蘭無OVER COOK, 仲好脆口,正。生炒臘味糯米
一出門口見到對面就係餐廳, 就試下囉!
可惜,幾個朋友一個唔食羊, 一個唔食魚, 無緣了。
雲吞雞
招牌咕嚕肉
啫啫芥蘭煲
生炒臘味糯米飯
唔太油, 飯既軟硬度適中, 色水靚而且唔會過咸, 有原粒花生增加咬口, 初初大家怕滯只食少少, 但係, 食下食下, 成碟清哂, 咀巴係最誠實。
杞子紅棗桂元茶, 養顏蛋白杏仁茶,蓮子百合燉海底椰
食飽坐係度傾傾傾, 傾左好耐, 真係好而家好少餐廳唔限時之餘仲唔趕人走。我地就叫左D糖水試下。
呢幾款都好好食, 唔會過甜, 最出色係個養顏蛋白杏仁茶, 個蛋白係即時加生蛋白落去靠熱力將佢整諒, 半熟, 好滑, 杏仁味好香。
好滿意既一餐飯, 雖然唔係咩大酒樓名貴茶, 但地點方便坐位闊落, 最重要係唔限時又唔趕人走, D待應仲好好傾添。一定要搵日黎試下佢個古法羊腩煲, 同埋個川芎白芷天麻燉魚頭湯。