2021-06-03 251 瀏覽
今次又同朋友黎到尖沙咀厚福街既元祖沾麵。其實之前自己已經食過兩次,都覺得唔錯。今次再次幫襯,一於把心一橫,試下佢既招牌沾麵啦!店鋪雖然唔算闊落,但對客人都算照顧周到。員工好Nice,而且佢地每個座位下面都有個籃用來裝隨身物品,真係好貼心!要知道地方淺窄既麵店,成日冇位擺背囊擺手袋擺外套,擺椅背後又驚阻到人,放大腿上又怕食食下麵比湯汁整污糟。店家識善用凳底既空間儲物,值得讚賞。仲有個幾得意既位係點左菜後店員比左個沙漏我地,原來係20分鐘內上唔到菜既話可以全單九折。可見呢個麵店都對自己既服務水準有要求,會盡量避免拖單漏單,咁當然我地食六點幾果段時間算早,店內未滿晒,所以叫左野食後個沙漏未滴到一半就黎晒D野食啦 ~有大食大,我當然係點左佢招牌既「極上芝士蟹黃沾麵」($148) 啦!碗沾麵麵質尚可,唔會太腍,而日式叉燒、筍乾等配料都係基本,重點係佢個芝士醬湯真係濃郁!醬入面仲有足料蟹肉絲同蟹黃,而且仲有海膽,加上啖啖蟹味,真係不得了。每夾一住麵沾一下汁,都係超邪惡既食法。加上店家好似仲嫌唔夠咁,另外埋個芝士焗蟹蓋添。一啖沾麵,撈D蟹籽,再一啖芝士蟹蓋,盡享芝士既香同埋蟹黃蟹膏既鮮,所謂「極上」

有大食大,我當然係點左佢招牌既「極上芝士蟹黃沾麵」($148) 啦!碗沾麵麵質尚可,唔會太腍,而日式叉燒、筍乾等配料都係基本,重點係佢個芝士醬湯真係濃郁!醬入面仲有足料蟹肉絲同蟹黃,而且仲有海膽,加上啖啖蟹味,真係不得了。每夾一住麵沾一下汁,都係超邪惡既食法。加上店家好似仲嫌唔夠咁,另外埋個芝士焗蟹蓋添。一啖沾麵,撈D蟹籽,再一啖芝士蟹蓋,盡享芝士既香同埋蟹黃蟹膏既鮮,所謂「極上」,完全係無花無假既味之饗宴!

而朋友就叫左個「黑蒜豚骨叉燒拉麵」($ 98),我試左少少個麵湯,都香濃既。但係咁邪惡既芝士蟹黃沾麵面前,都無辦法試清楚啦呵呵~

絕對係厚福街香港人必食推介!