2018-08-11 111 瀏覽
又到左每星期去九龍公園學游水嘅時間,每次游完水都好肚餓,會係尖沙咀食埋飯先返屋企,因為朋友好鍾意食印度菜,就搵咗間樓上舖試吓餐廳嘅環境好大好寬敞,而且裝修好色彩繽紛,所有嘅擺設都經過悉心設計,好有東方色彩我哋開頭睇餐牌都有啲唔明,好彩餐廳職員提供一份中文餐單俾我哋揀,裏面嘅介紹都好仔細,因為我地對印度菜嘅印象就係薄餅,所以即刻點一份芝士烤餅,再配左個奶酪番茄馬薩拉用嚟點烤餅食物嘅賣相好靚,而且上菜速度好快,我係第一次食馬薩拉,店員解釋話其實係類似咖喱🍛,橙紅色嘅馬薩拉原來裏面有好多茅屋芝士,芝士嘅質地好有趣,同一般食開嘅芝士唔同馬薩拉味道因應我哋口味而調節,咁就可以照顧一班唔太食得辣嘅朋友而芝士烤餅望落去已經知道好食,因為烤得好香脆,而且裏面係熱辣辣嘅芝士,外面好香脆,配上馬薩拉食係一流,令我對印度烤餅嘅印象提高咗好多只係食呢兩樣野當然唔夠飽,我哋就點左份青馬薩拉芝士香飯炒飯嘅顏色令人好開胃,上面仲有個小小嘅脆片,店員解釋旁邊有一小碟酸乳酪可以點炒飯嚟食,香飯食落去稍微辣,而且配上香料好惹味,食到停唔到成張枱放滿美食好滿足!我哋見餐牌仲有一款係印度小食拼盤,店員好主動介紹拼盤嘅食物,總

奶酪蕃茄馬薩拉

芝士烤餅

只係食呢兩樣野當然唔夠飽,我哋就點左份青馬薩拉芝士香飯

青馬薩拉芝士香飯

成張枱放滿美食好滿足!

我哋見餐牌仲有一款係印度小食拼盤,店員好主動介紹拼盤嘅食物,總共有四款,全部食落去都偏酸,其中一款係粟米脆米餅,另外一款係乳酪扁豆球,仲有一款係薯仔蕃茄整成嘅脆餅,可能香港人未必食得慣,但可以試吓正宗印度街頭小食究竟係點

印度小食拼盤

呢間餐廳無論係環境定食物質素都好高,另外一定要講就係幾位印度店員嘅服務態度都超級好,佢哋除咗好主動介紹食物嘅材料,而且全程係面帶笑容,招呼好熱情❤️,呢樣比我嘅印象好深刻,絕對抵讚
2018-08-09
奶酪蕃茄馬薩拉