純素菜嘅自助餐可以話十分少見,今日就黎潮一潮聖,補充下蔬菜吸收對自己身體都有益,食一餐素食拉。今次一嚐,簡直推番左卡比固有對素菜嘅刻板印象,食物選擇多、品質好、仲要係非常用心,原來每個類別嘅食物都係餐廳用心聘請專才及精心挑選原材料製作而成。環境亦闊落光猛,唔會覺得侷促同擠迫,食物擺設感覺潔淨、整齊。🔷晚市素食自助餐 💰168 💙90/100🔹八寶燉湯平日晚市送的其中一款湯品,按人數送上一碗潤一潤,材料見到有姫松茸、蟲草花、粟米、圓肉、杞子等,味道係清清甜甜,無添加味精的湯品。🔹冰鎮咕嚕肉都係晚市送的之一,外皮係炸得好脆好脆而且能夠維持好耐,食到後期帶冰感的外皮依然可以好脆口,甜酸汁調得恰到好處,酸味重一點。另外咕嚕肉以雞脾菇去取締,外形上模仿得好相似,亦爽口。🔹雜錦壽司有部分食物係需要填選點餐紙,除左壽司仲包括一D煎、炸物。透過點餐紙見到素食都可以有咁多款壽司覺得好新奇,尤其是一些如三文魚、吞拿魚,甚或是花之戀等都能夠咁真實地呈現出黎。壽司醋飯同一般食壽司的相同,面上的魚生才是重點,主要以蒟蒻製,連顏色都有刻意保留甚至會食到原魚生的咪道,十分用心。🔹冷盤類有各款新鮮沙律菜with不同的

🔷晚市素食自助餐 💰168 💙90/100

🔹八寶燉湯

🔹冰鎮咕嚕肉
🔹雜錦壽司
🔹冷盤類
有各款新鮮沙律菜with不同的醬汁,另外亦有卡心鍾意的皮蛋及撈大豆芽,十分出色。見到點餐紙都有其他日式的前菜如青瓜、中華沙律等,真係麼盤都食飽。
🔹點心、炸物類
點心有蒸餃及各款鍋餅、春卷等,咁多款點心卡比食左的是金粟野菌餃,聽店員講係由廚房師傅自己包,食落果然不一樣,皮薄得黎夠韌而且晶瑩剔透,餡料同樣好足料,包到無空位,加入左粟米所以口感不錯。
🔹蔬菜類
正餐蔬菜口味選擇非常多,芝士焗的有、椰汁的有、南乳的亦有,玩法非常多,總有一款岩心水。欣賞菜心不會煮得過淋而且睇得出係靚菜心,另外有一味支竹蘿蔔紋得D蘿蔔勁淋。
🔹飯、麵類
仲有胃食到的卡比真係比個叻你,健康炒飯無食到,而豉油王炒麵同豉油王腸粉就不錯,細心位想不到腸粉旁有放左幾款醬料呢。
🔹甜品、水果
值得一食個蛋撻仔,細細個而且係曲奇皮。焦糖燉蛋都不錯,面頭的焦糖味香濃,蛋滑。杞子桂花糕就比想像中硬身,桂花味強烈D會更好呢。