2017-09-23
喺香港從未試過食原條燒魚日式餐。多謝"魚怪"朋友帶我去試。「坂奈」除左個名好日式之外,店𥚃后內都好有日本深宵食堂 feel。門口窄小,但很日本 feel.深而長嘅店鋪。食客全部圍住廚房 Bar 枱坐,背後就係峽小走廊。坐 Bar 枱就可以跟廚師互動,又可以睇廚師炮製你嘅燒魚。燒魚選擇有多款,加 $30 可以改為套餐,套餐包括 刺身漬、煮物、白飯 同埋麵豉湯。麵豉湯不欺塲,非常鮮甜。朋友叫了喜之次,見食評有很多人擇。我就楝左 鯧魚。據說鯧魚喺產於高知縣,伊豆地區。店員説呢條鹽燒魚配啤酒一流。皮厚內嫰,味道鮮甜。唉⋯可惜有少少感冒。下次要叫啤酒。其實個餐都好飽,不過一塲嚟到,都要試下啲小食嘅。日式炸豆腐,口感吾錯仲有呢個雞翼,外皮脆卜卜伴以白芝麻,香口,肉質 juicy, 食時小心燙口。
門口窄小,但很日本 feel.
麵豉湯不欺塲,非常鮮甜。
其實個餐都好飽,不過一塲嚟到,都要試下啲小食嘅。
日式炸豆腐,口感吾錯