餐廳: 鮨燐
資訊:

2023-06-26 619 瀏覽
近日朋友的話題都在講 Omakase  邊間好食, 今晚女友帶我去上環蘇杭街, 鮨磷, 感覺也不錯.門面風格低調,  富 Omakase 餐廳特式. 餐廳存有多種日本酒, 可惜我們不懂酒啊.今晚晚餐 Menu 有三個選擇,  廚師發辦, 由$1,380 ~ $1,880.   女友提議要食得好, 對自己好 D.  點了 $1,880-.  包含 :  七道刺身, 和食, 六種壽司, 湯, 甜品. Omakase   師傅在我們面前慢慢顯功夫, 好欣賞. 第一道 先付是:  德島白飯魚仔配酸汁蘿蔔蓉, 白梅貝, 靜岡蕃茄配水雲.汁煮白梅貝,   好入味, 肉質夠鮮味, 爽口又香脆.刺身開始了:  深海池魚,  笛吹鯛.深海池魚 -  我們認識的魚, 因為比較多食,  入口魚油滿溢,  味道豐富.笛炊鯛 -  第一次食, 肉質嫩滑,  鮮甜味突出.長崎縣小長井真蠔 -  蠔肉肥美豐腴, 口感豐富充實,  蠔味濃郁, 伴隨少少海水味,  配土佐啫喱醋, 辣椒蘿蔔蓉, 更鮮味.鰤魚 -  高級魚種, 肉質細嫩, 加上面鼓醬汁, 減去油份, 食落自然鮮味處處.神奈川 縣梭子魚  -  烤得 皮脆
門面風格低調,  富 Omakase 餐廳特式.
餐廳存有多種日本酒, 可惜我們不懂酒啊.
Omakase   師傅在我們面前慢慢顯功夫, 好欣賞.
先付: 德島白飯魚仔配酸汁蘿蔔蓉, 白梅貝, 靜岡蕃茄配水雲.
汁煮白梅貝,   好入味, 肉質夠鮮味, 爽口又香脆.
刺身開始了:  深海池魚,  笛吹鯛.
笛炊鯛 -  第一次食, 肉質嫩滑,  鮮甜味突出.
深海池魚, 笛吹鯛
刺身: 長崎縣小長井真蠔
刺身: 鰤魚
神奈川 縣梭子魚  -  烤得 皮脆肉香, 魚肉嫩滑.
刺身: 神奈川 縣梭子魚
銀鱈魚配紫菜 -  銀鱈魚 肉質鮮甜,  質素很高,  魚油多, 用紫菜包住食, 甘香好味.
刺身: 銀鱈魚配紫菜
宮城縣活赤貝, 北海道北寄貝 -
北海道北寄貝 - 肉質好爽脆,  果然新鮮.
剌身: 宮城縣活赤貝, 北海道北寄貝
活赤貝 - 好厚身, 被切成花狀好靚,  入口又爽又甜.
帆立貝配紫菜  - 帆立貝好大個, 肉質柔滑,  用紫菜包住食, 好特別.
刺身:
和食:   天婦羅拼盤 -  有門鱔天婦羅, 日本薑花, 辣椒仔, 甜番薯.
門鱔天婦羅外脆肉香, 脆漿很薄.  天婦羅薑花美味.
天婦羅拼盤
鹿兒島縣黑豚肉  -  黑豚肉煎得香, 內包萍果,  味道清新. 好滿意.
鹿兒島縣黑豚肉
準備好吃壽司,   見師傅好細心的安排, 我們慢慢欣賞.
漬物也妥當了,  有  蘿蔔, 蕎頭, 牛蒡.
飛魚壽司  -  肉質細膩緊實, 入口清脆甘腴.
飛魚壽司
牡丹蝦壽司 -  日本人叫車海老, 蝦肉肥碩, 入口爽甜富質感.
牡丹蝦壽司
炙燒鯖花魚姜蔥蓉壽司  -   油脂豐富, 美味多汁,  經炙燒去些油份, 更鮮甜.
炙燒鯖花魚姜蔥蓉壽司
半肥瘦中吞拿魚腩壽司  - 色澤亮麗, 入口軟嫰, 油脂適中.
半肥瘦中吞拿魚腩壽司
肥拖羅魚腩壽司 -  爆發性油香好滋味, 入口即溶.
肥拖羅魚腩壽司
北海道馬糞海膽 - 味道甜美, 入口即溶,  有非常豐富的營養價值.  鮮味無比大滿足.
北海道馬糞海膽
麵䜴湯 - 吃完冷食, 再來一個熱湯, 入口暖暖, 感覺好舒服.
最後的甜點: 宇治抹茶奶凍, 奶凍香滑抹 茶味道香濃 , 加上自家醃製的黑豆, 美味可口.
宇治抹茶奶凍
食材新鮮, 廚師廚藝有水準, 餐廳環境舒適, 價錢合理,  感覺不錯.
深海池魚, 笛吹鯛
刺身: 長崎縣小長井真蠔