2015-11-20
原本今日係可以跟同事一起到韓國玩&食. 但由於我跟一位同事是同一Team. 所以唔可以一齊放假. 唯有退出啦! 冇得去玩. 當然約埋老公仔女去食韓燒補數啦! 近近地去將軍澳新都城漢陽樓. 之前住新都城同事講過呢間都好抵食. 好啦! 就試吓啦! 原來漢陽樓新推出咗部隊鍋. 如果四人以上可以一個價錢有部隊鍋+任韓燒+任飲(酒精飲品除外). 都係$168.每人再加$18. 仲可以任食頂級牛脊肉. 即是最後每人都係$186. 超底! 環境又寬敞, 舒服, 乾淨. 職員又好禮貌. 食物種類真係好多呀. 有辣雞翼, 泰式香茅雞翼, 原味牛仔骨. 韓式牛仔骨, 魷魚鬚, 秋刀魚, 多春魚, 牛肉, 豬頸肉......仲有好多好多. 未能盡錄. 熱食有豬腳薑, 炒飯, 薑蔥蟹, 燒豬頸肉, 蘿蔔牛腩....同樣都係好多好多. 未能盡錄.湯有豬骨蓮藕湯, 人參雞湯. 甜品有蕃薯糖水, 西米紅豆沙, 涼粉, 啫喱糖, 沙律, 雪糕...還有壽司呀! 由於食物種類太多, 所以我唔會逐一介紹比大家. 我只會介紹以下幾款食物. 如果大家有興趣, 可以親身去試吓. 部隊鍋: 湯底人參雞湯(有泡菜湯底的, 不過我
部隊鍋: 湯底人參雞湯(有泡菜湯底的, 不過我地揀咗人參湯底). 鍋嚟到嘅時候, 裡面已經有好多好多食物. 有鮮冬菇, 腸仔, 午餐肉, 韓國年糕, 蔬菜, 白蘿蔔, 青瓜, 大蒜, 豆腐. 豬脯肉. 個人參湯底好香. 另到係鍋裡面嘅食物吸收咗湯嘅味道. 所以連普通嘅腸仔都好好味. 而豬脯肉. 又唔會有肥淋淋嘅感覺. 韓國年糕煙煙un un. 好有咬感. 其餘的都唔需要多講啦! 頂級牛脊肉, 雖然要加$18任食. 我覺得好抵. 一定要加. 因為牛味好香. 肉質軟滑, 放在部隊鍋或燒都一樣好食. 淨係食牛脊肉都已經抵晒. 因為我地一家四口食咗四盆. 一盆有8塊. (其實大部份都係我食) 薑蔥蟹, 蟹大大件, 而且好入味. 我個女都食咗起碼有8件 炸曼頭, 點解我會介紹炸曼頭? 就係因為佢唔起眼. 而且你地唔好睇少炸曼頭, 炸得好食係唔容易的. 炸都金黃色, 而且唔會油淋淋. 食落脆卜卜. 加埋錬奶, 無得頂. 今天真的很高興, 肚皮很滿足