2021-09-29 77 瀏覽
成大半年無黎哈豆,雖然晚餐打算食台灣菜,不過都照殺上黎食個下午茶先。外面係工廈,入面就別有洞天。打卡位當然係一大幅牆上面好多既台灣景點壁畫。呢度d野食都幾多種類,有便當,湯麵/米粉,乾拌麵/米粉,台式飯,麻油雞湯,水餃,漢堡,小食,甜品同飲料等。落單自己寫低係紙仔然後交俾服務員。今日我地叫左一個湯,一份小食,一杯甜品同兩杯野飲。藥燉排骨湯 $54藥燉排骨湯用左個井字木架上,等我哋唔洗掂到個熱鍋,好貼心。湯唔油,藥材味道適中,好濃參味,湯料有一粒紅棗,幾粒杞子同主角三舊排骨。排骨雖然唔係新鮮,不過都咬得到,唔算太韌。呢個湯加點飲品有$10折扣。台式滷水拼盤 $49台式滷水拼盤有厚身牛展一片(好稔又嫩,味道又夠入味),雞翼一隻,豬腳兩片連皮(皮好有彈性,豬肉都唔韌又厚肉),豆腐三舊,同滷蛋一隻切開四片。上面灑上蔥花同白芝麻粒。全部食物都好入味但又唔過鹹,呢個價錢好抵。鮮果四季巴菲 $49少有巴菲杯係咁平,份量都好大杯。鮮果四季巴菲最下底係涼粉,份量唔少。上面加左新鮮雜果,再上面就係一球朱古力同一球雲呢拿雪糕。雖然雪糕唔係名牌子,不過份量搭夠,甜甜雪糕配清爽涼粉好夾。中間嘅雜果好多,有蘋果,

今日我地叫左一個湯,一份小食,一杯甜品同兩杯野飲。

藥燉排骨湯 $54

台式滷水拼盤 $49

鮮果四季巴菲 $49
鮮果四季巴菲

少有巴菲杯係咁平,份量都好大杯。鮮果四季巴菲最下底係涼粉,份量唔少。上面加左新鮮雜果,再上面就係一球朱古力同一球雲呢拿雪糕。雖然雪糕唔係名牌子,不過份量搭夠,甜甜雪糕配清爽涼粉好夾。中間嘅雜果好多,有蘋果,橙,奇異果,提子等。
鮮榨檸檬梛果多多

鮮榨檸檬梛果多多 $42

鮮榨檸檬梛果多多係以一大個玻璃壺加一隻杯仔咁上枱,賣相唔錯。味道以檸檬為主,益力多味唔出,但係酸度適中,仲有好多爽爽梛果咬,令人好開胃。
黑糖芋芋鮮奶

黑糖芋芋鮮奶 $49

黑糖芋芋鮮奶未攪拌前明顯見到芋泥沉底,加左少少黑糖漿,鮮奶就浮面。攪渾之後質感好滑,黑糖味微弱唔過甜,濃厚又有好多芋頭粒咬吓,好滿足嘅感覺。

今餐食物同飲品都唔錯,雖然星期六冇平價茶餐,不過都唔算太貴。今日仲可以坐喺壁畫隔離,影相都靚啲。座位正常,服務員態度幾好,係開心滿足嘅一餐。
2021-09-18
鮮榨檸檬梛果多多