2022-12-09 479 瀏覽
1年1度母親生日宴方便長輩共同分享喜悅選了西九龍區 石硤尾一間有啲啲歷史的酒家訂了一房 開兩台麻雀 食個便飯仔點了個 貴貴地的套餐乳豬~ 咬落香脆 唔肥膩 肉帶咸香 經典的乳豬味上湯龍蝦伊麵~口感較軟淋 雖然食落唔似即上水便煮咁新鮮 味道不過不失啦蟹肉羹~濃稠度適中 不會杰如漿 稀如水 還食得出蟹肉鮮味帶子螺片雲耳西蘭花~菜爽 雲耳遍軟淋 帶子鮮味 螺有少少腥 好似未出夠水炸子雞~ 肉遍實正同滑 選了雞胸都唔會乾柴柴 味道我會話食出原味道瑤柱香菇豆苗~香菇有咬口 豆苗原味道 漿汁略咸鵝掌生菜~鵝掌軟淋淋 入口即溶糯米飯~口感煙韌 好好味水餃~皮簿 餡料豐富 足夠的木耳食落爽脆 冇太多肥肉 食落唔會膩 唔錯唔錯壽包~包皮唔算得上簿 入面都有足夠的蓮蓉少許鹹蛋黃 因為係經典味道 甜是不可避免的紫米露~ OMG 一小口已足以甜到其他味也沒有了最後回到家 都冇覺得口渴渴 足以證明佢冇落好多味精
1年1度母親生日宴
方便長輩共同分享喜悅