2013-12-12
以為最近百佳集團儲印仔活動包括味吉拉麵,見咁耐冇食過,咪過嚟食,順手儲多幾個印囉!點知嚟到問店經理先知原來今年味吉冇參與,橫豎嚟到,時候又唔早,唯有喺度食埋先算啦!對上嗰次嚟都唔記得幾耐了,總之好一段時間啦!店既裝修冇變,店員都算熟口熟面,但餐牌內容卻有轉變。以前主要以叉燒﹑角煮豚肉及豬軟骨做配料,現在多了吉列豬扒同炸蝦。極上醬油同赤地獄湯底依舊,但原來既味噌唔見了,變左什麼明太子味噌,正想試試這新口味之際,發現原來還有一款全新湯底,墨汁豬骨湯吧!所以索性點了吉列豬扒墨汁拉麵。老公則點醬油叉燒拉麵,另外再點近期愛吃既豚肉串燒。豚肉串燒先來,一客2串,每串3小件,中間夾著京葱,調味不錯,本身豚肉味少少濃,又夠咬口,好味。跟住醬油叉燒拉麵來了,這湯底的拉麵會跟紫菜同吃,如點大拉麵(即3片叉燒)會送上完整一片大紫菜。由於這個湯底味道偏淡,所以味道一般。這個時候新菜色吉列豬扒墨汁湯拉麵也來了。湯麵賣相黑漆漆的讓好墨汁的我興奮不已,試一口湯,豬骨湯底味依然濃,甚至蓋過墨汁湯味!(我當左墨魚汁意粉咁食,所以味覺/對味道既認知有出入)至於吉列豬扒,跟圖片又不相副了,好細塊,唔係好似圖片般厚切,重點係
對上嗰次嚟都唔記得幾耐了,總之好一段時間啦!店既裝修冇變,店員都算熟口熟面,但餐牌內容卻有轉變。以前主要以叉燒﹑角煮豚肉及豬軟骨做配料,現在多了吉列豬扒同炸蝦。極上醬油同赤地獄湯底依舊,但原來既味噌唔見了,變左什麼明太子味噌,正想試試這新口味之際,發現原來還有一款全新湯底,墨汁豬骨湯吧!所以索性點了吉列豬扒墨汁拉麵。老公則點醬油叉燒拉麵,另外再點近期愛吃既豚肉串燒。 豚肉串燒先來,一客2串,每串3小件,中間夾著京葱,調味不錯,本身豚肉味少少濃,又夠咬口,好味。跟住醬油叉燒拉麵來了,這湯底的拉麵會跟紫菜同吃,如點大拉麵(即3片叉燒)會送上完整一片大紫菜。由於這個湯底味道偏淡,所以味道一般。這個時候新菜色吉列豬扒墨汁湯拉麵也來了。湯麵賣相黑漆漆的讓好墨汁的我興奮不已,試一口湯,豬骨湯底味依然濃,甚至蓋過墨汁湯味!(我當左墨魚汁意粉咁食,所以味覺/對味道既認知有出入)至於吉列豬扒,跟圖片又不相副了,好細塊,唔係好似圖片般厚切,重點係好油呀!唔知係咪我影相影得慢,麵好快腍,唔夠以前彈牙。 走之前忍唔住點了一客 甜品,北海道牛奶布丁伴沖繩黑糖雪糕。坦白講,我係見倒幅相覺得靚先點的,聽我咁講,就知道我又領野啦!個賣相同幅相有出入,猶幸味道還算不錯,不嗜甜的老公都鐘意食。 不過整體嚟講,食物質素的確下降了,冇以前的好味。埋單每人百元多啲,俾多少少我可以喺隔離吃牛鍋吃餐飽呢。我諗以後非必要都未必再來呢!