2018-07-21
日本料理幾時都特別吸引我上網見到得寶有間新居酒屋,門面睇落真係好日本feel,早2日就book定位,放工Happy Friday!6點半到門口,已經見到舖入面有6,7台客,所以大家唔想等既記得book定位呀打開menu 樣樣都想叫先叫左個前菜:蟹子沙律 份量足夠2人食清酒煮蜆, 性價比高,有好多隻蜆,隻隻都有大大粒既蜆肉架清酒微苦帶香,有菇同埋昆布,仲幾片辣椒調味,唔食得辣既朋友要小心唔好食到。黎居酒屋點少得串燒,揀左雞腎、牛脷同埋一口蕃薯。調味同埋燒得都岩岩好,3款都冇野好挑剔海膽蔥花拖羅蓉卷,特色卷物,但味道就比較失色。海膽同埋拖羅蓉味道好啖。海之幸丼,刺身分別有三文魚、油甘魚、三文魚子同埋北海道牡丹蝦。幾款入面以油甘魚最為出色,十分鮮甜,其他都冇咩特別。食飽大約8點,門口已經好多人排隊等位啦整體黎講,刺身卷物都冇大驚喜,反而前菜、串燒、漁師料理就充滿驚喜。會再返黎試其他野食順帶一提,座位唔算舒服,而且較為迫,當日職員見我地拎住大袋,都有提比多張櫈我地擺袋,值得一讚,但就要擺係離自己座位一小段距離。
先叫左個前菜:蟹子沙律 份量足夠2人食
食飽大約8點,門口已經好多人排隊等位啦