2019-09-26 263 瀏覽
近排友人見我胃口不太好,所以不斷搵一D我平時好中意食的菜式同我去食下,而今晚佢就帶我黎到我之前一直都好中意黎食的台式火鍋店!火鍋店內以中式的平風間開,每枱的感覺都好有私人空間,而今晚店員帶我們來到室外的位置用餐。酸菜白肉鍋,這個湯底一直是我最愛揀選的,因為味道酸酸,好開胃,岩哂胃口唔好的我!而湯底入面有白肉、蕃茄、冬菇、津白、寬粉,最愛在打邊爐前先飲一碗湯,再食寬粉,寬粉吸收了湯的味道,令人會唔小心食多幾條!臭豆腐,係網上見到大家都食這裡的臭豆腐,所以點了一份試試。我跟友人都好耐冇係街邊食臭豆腐了,而這裡的臭豆腐炸得好脆口,有少少臭豆腐的味道,再配上甜醬一齊食更加惹味!咸蛋黃炸魚皮,魚皮炸得剛剛好,加上了咸蛋黃醬料,有淡淡的咸蛋黃香,整份都唔會有太油膩的感覺!墨魚丸,這裡的墨魚丸是手工製的,爽口彈牙,都幾大粒,配上酸湯一齊食更鮮味!安格斯雪花肥牛,打邊爐又點少得食牛肉呢,這裡的牛肉油脂分佈平均,食落好香牛肉味,口感鬆軟,唔會好韌!高山娃娃菜,份量都有幾多,配落酸菜白肉湯,清清地也夠索味。寬粉條,由於這個湯底會令人不斷想食吸味的寬粉,所以點多了一份,煙煙韌韌又吸味!沖繩黑糖烏梅汁、杞子杭
酸菜白肉鍋

夜市炸臭豆腐
咸蛋黃炸魚皮
娃娃菜
高山娃娃菜,份量都有幾多,配落酸菜白肉湯,清清地也夠索味。
寬粉條
沖繩黑糖烏梅汁、杞子杭菊露,前者有烏梅的酸味,好開胃。後者飲落較清潤,甜甜的!

今次真係食左好少野,但係最後都食唔哂!不過味道跟剛剛開的時候一樣,可以keep到水準!
2019-09-25
  • 酸菜白肉鍋