2017-07-23
星期日先嚟打風,但無礙我的節目行程,上半場先同媽媽去黃埔食tea,之後即刻過中環應邀下半場,同老公食飯,忙碌到暈。一見到我老公就開始落雨,似乎我們二人八字唔夾。Goobne Chicken其實離地鐵站頗近,近蘭桂坊,我們6:30到達,已經有幾枱客人。餐廳裝修簡單,分別有卡位,bar枱等,卡位間有屏風隔開,增加私隱度。我們二人點了一個沙律,一個雞及一勺飲品。招牌凱撒沙律有紫椰菜,生菜,蕃茄仔等,撒上大量的芝士粉在面,配上凱撒醬及麵包糠,沙律新鮮爽脆,麵包糠香脆,感覺清新,中和油膩感,份量十足。蜜糖咖哩烤雞烤雞外形美觀,雞皮烤到金黃色,皮脆肉嫩,很有肉汁,但蜜糖味蓋過了咖哩香,所以更偏向蜜糖烤雞多些,另外烤雞不會油膩,份量十足,有兩隻雞全翼,兩隻雞肶,其他雞件約有七至八件,兩個人都吃不完。香桃韓式米酒上次試過,味道很適合我這些不喜酒味的人,今次再叫,味道依然,,今次較凍,比上次更好飲。一jar有7-8杯,份量極多,桃味香濃,酒味不重,反而似桃味乳酪,不會太甜,適合一家大細飲用。總括而言,烤雞真係無得頂,雖然價錢有些貴,但食物份量非常足,性價比高。
一見到我老公就開始落雨,似乎我們二人八字唔夾。
我們二人點了一個沙律,一個雞及一勺飲品。
招牌凱撒沙律
蜜糖咖哩烤雞