2017-01-09
星期六晚上,又到德記食飯,今次試左兩個新菜式,其餘之前食過。 潮陽梅羔骨 $68+10% —————————— 📝外層炸得鬆脆,薄薄地一層,增添口感;用上梅子作coating,清甜怡人,胃口大開;選用的肉排,肉質爽口不韌。好🉐️! 份量尚可,價錢中等,味道不俗。 整體來說:4/5 金銀蛋泡菠菜 $68+10% —————————— 繼上次食過瑤柱竹笙雜菜煲後,今次就是呢個,阿媽話食菜要食時令既(扮醒中😛)。依家出街食菜都幾貴,同個小菜既價錢有得fight! 😥不過因為唔想做食肉獸,叫個菜食balance下😂,有d金銀蛋好似無咁唔抵,師奶上身! 🤗。 份量OK,價錢中等,味道不過不失。 整體:3/5 蠔仔肉碎泡粥 $38+10% —————————— 📝每次黎食德記都一定會叫個泡粥,今次揀左蠔仔粥!味道依然好味,蠔仔好新鮮👍🏻,無腥味霉味😍。不過今次個粥份量少左,連個碗都細埋,有d失望😞,唔夠食!😖 價錢抵食,味道不錯,份量少左 整體:3/5 潮香雞 (半隻)$78+10% —————————— 📝德記除左滷水鵝出名外,我覺得佢地既潮香雞都好推介!一黎係真係好大隻好多肉,連埋加一都係八十
潮陽梅羔骨 $68+10%
——————————
份量尚可,價錢中等,味道不俗。
整體來說:4/5 金銀蛋泡菠菜 $68+10%
——————————
份量OK,價錢中等,味道不過不失。
整體:3/5 蠔仔肉碎泡粥 $38+10%
——————————
價錢抵食,味道不錯,份量少左
整體:3/5 潮香雞 (半隻)$78+10%
——————————
📝德記除左滷水鵝出名外,我覺得佢地既潮香雞都好推介!一黎係真係好大隻好多肉,連埋加一都係八十幾蚊,二黎肉質係滑既,唔會鞋霎霎,亦唔會食完痴晒牙個隻!個雞皮都好好食,忍唔住食左塊!😅🙈
份量好得,味道不俗,價錢好抵
整體:4/5