2022-04-26
🌶🌶一人川菜lunch😈最近九龍灣新開左間川菜館,一search之下發現佢有間正店喺觀塘。由於附近從來冇川菜館,佢即刻變左我嘅新寵兒,連續食左兩日🤣👻(Sorry唔計星期六日已經第三日)❣️水煮魚 配薯粉($60)其實酸菜魚同水煮魚我一定係揀酸菜魚🤣但第一日見到水煮魚好似多料啲就叫黎試下🤗水煮魚聞落有好濃好香,仲有好多辣椒乾,正‼️怕愈浸愈辣我已經夾哂出嚟😆但係都係愈食愈支持不住🤣魚片同薯粉份量都好多,仲有萵荀、雲耳、唐芹同芽菜。生魚片冇骨啖啖肉😋萵荀有4大舊好爽口😚湯底濃而帶麻非常惹味,絕對性價比高‼️不過薯粉有啲難咬,同埋愈食愈辣嘅關係食得有啲辛苦🤣美中不足係避免唔到水煮魚必有嘅油,令到好快就會飽但整體都非常唔錯❣️❣️酸菜魚 配淮山麵($60)第二日就食返我嘅最愛,酸菜魚果然冇令我失望❣️魚片一樣都非常多,不過就少左萵荀同雲耳,換嚟大量酸菜🤣不過酸同辣嘅比例啱啱好😋其實比較偏酸多,適合我呢啲唔係好食得辣嘅人😂湯底比水煮更清而不膩,冇過多油份唔會食濟👍🏻最重要係因為湯清左,令魚片味道都更加突出🤗淮山麵滑嘟嘟比薯粉更易咬同掛湯😉我飲左好多湯都冇口渴😂十分推薦❣️❣️❣️今日冇食麵要左白飯,食完唔係好夠
(Sorry唔計星期六日已經第三日)
❣️水煮魚 配薯粉($60)
水煮魚聞落有好濃好香,仲有好多辣椒乾,正‼️
怕愈浸愈辣我已經夾哂出嚟😆但係都係愈食愈支持不住🤣
魚片同薯粉份量都好多,仲有萵荀、雲耳、唐芹同芽菜。
不過薯粉有啲難咬,同埋愈食愈辣嘅關係食得有啲辛苦🤣
美中不足係避免唔到水煮魚必有嘅油,令到好快就會飽
但整體都非常唔錯❣️
❣️酸菜魚 配淮山麵($60)
第二日就食返我嘅最愛,酸菜魚果然冇令我失望❣️
魚片一樣都非常多,不過就少左萵荀同雲耳,換嚟大量酸菜🤣
湯底比水煮更清而不膩,冇過多油份唔會食濟👍🏻
最重要係因為湯清左,令魚片味道都更加突出🤗
淮山麵滑嘟嘟比薯粉更易咬同掛湯😉
我飲左好多湯都冇口渴😂十分推薦❣️❣️❣️
今日冇食麵要左白飯,食完唔係好夠飽🤣🤣因為太開胃
下次都係要返麵😂
❣️魚川醬手撕雞($38)
魚川醬包括一啲辣醬同平時食腸粉嗰啲花生醬,估唔到又幾夾🤣
避免左太辣又有少少甜😽
雞肉份量都正常,都有唔少雞髀肉👍🏻
仲有少少生菜一齊食解膩😋
餐廳仲係試業階段,地方雖大但客人都超多,等候時間不免耐左啲。不過員工態度都好好係咁講唔好意思,我地追完一次單食物都好快到👍🏻
回頭率:5/5
又平又好味,餐廳仲有海南雞胡椒豬肚雞豬手飯等等
連食3日知咩料啦😈