2024-09-03
呢晚嚟咗觀塘食台灣菜😋1️⃣101芒果魯肉飯(走蔥)🥭🍚 $60 (8/10)呢個係我其中一個最想試嘅~見有好多枱都有叫!魯肉飯配芒果真係好特別🤩 成功吸引本身唔太食魯肉飯嘅我☺️混入芒果令成碗飯變得更開胃冇咁膩,不知不覺就食晒😌 芒果配魯肉原來都幾搭,好有台式風味😊旁邊仲有紅色嘅齋絲同野菜令賣相變得更色彩鮮豔🌈0️⃣台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)🍱 $45 (7.5/10)呢個拼盤可以一次過滿足3個願望😍台灣腸肥美可口;花枝丸大粒帶有椒鹽味;鹽酥雞香脆得嚟唔會炸得太過😋1️⃣我不是章魚燒(3粒)🐙 $23 (8.5/10)呢個最有驚喜🤩食之前以為自己會食章魚小丸子㗎嘛🍡點知唔係!🤣原來係花枝丸嚟!但個外觀真係十足十章魚燒,唔怪之得個名係「我不是章魚燒」啦😜花枝丸溝埋章魚燒醬真係好惹味🫶🏻0️⃣明明-我不是章魚燒(3粒)🐙 $25 (8/10)呢款係明太子口味😋又再次強調「明明唔係章魚燒」😗明明以為自己會食明太子章魚燒,怎料是披著明太子醬的花枝丸呢~明太子口味會比較鹹,上面普通章魚燒醬嘅會有多啲甜味😋1️⃣脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治🫔🥪 $48 (8/10)三文治就食得多,但二文治就真係第一次食
1️⃣101芒果魯肉飯(走蔥)🥭🍚 $60 (8/10)
呢個拼盤可以一次過滿足3個願望😍
花枝丸溝埋章魚燒醬真係好惹味🫶🏻
明太子口味會比較鹹,上面普通章魚燒醬嘅會有多啲甜味😋
三文治就食得多,但二文治就真係第一次食🤣呢款二文治就係炸過嘅脆脆麵包,夾住豐富芋泥,係好味嘅甜品呢!脆炸鮮奶卷外層亦係炸過嘅麵包🥖一咬開啲鮮奶就爆漿咁流晒出嚟😆
呢味可以當作甜品,不過都比較飽肚頂胃~
脆皮蛋餅做得非常薄,更加食到蛋味🫓配上芋泥同肉鬆真係好有台式風味🩵不過同其名一樣十分邪惡😈超級飽肚~
呢杯同平時飲嘅珍奶唔同,有點兒似珍珠美式咖啡☕️🤣咖啡因味超重,反而飲唔到奶味😛應該係個茶底本身好濃呢~
如果鍾意咖啡味嘅人士,就好推薦試吓呢杯手搖🥤中杯都好大杯😌
0️⃣仙草豆奶(中,少冰)🥛$16 (7/10)
呢一杯相對較普通,就係仙草加豆奶嘅味道👅不過茶飲鋪好少會見到咁嘅配搭呢😉 整體而言食物都幾抵又好味😋一定要試吓有芋泥嘅菜式(例如古早芋泥二文治同芋泥肉鬆蛋餅)芋泥係好大擗creamy冇沙的🤤我不是章魚燒都好推薦😝
店員亦好nice☺️依家喺open rice 訂位或者follow 社交平台都有9折優惠🤩