2015-10-20
粟米紅蘿蔔瘦肉湯,熱辣辣美味香濃例湯!瘦肉鬆軟肉味道,連渣都食埋。落雨濕濕加上爛心情,吼 ﹗食野最實際,哼!上次雞唔掂,湯唔熱又油,今日就另眼相看! 燒鵝髀叉燒飯,肥美叉燒帶燒烤味道,軟棉既質感,每一口充滿肉汁。叉燒味道帶甜而味濃,重口味略咸,但撈飯好好食!正 ﹗大大隻巨形燒鵝髀,皮脆香口,薄薄一片不肥膩,最怕脂肪厚過層皮。肉嫩幼滑、纖維細緻,肉汁一朵朵插在每一顆味蕾之上。酸梅醬酸酸甜甜勁醒胃,仲可以消去膩滯感覺。我居然全部飯都食晒,好飽啊!獨立包裝酸梅醬看似乾淨衛生,但嬸嬸將成包醬放係醬油碟度呢,個膠袋又油又污糟,好驚 ﹗我唯有自己用手捽乾淨隻碟先倒酸梅醬出黎啦。蔥油切得夠幼細不太油不太咸,比上次更好,撈飯一流,good!