2017-07-25 3615 瀏覽
正所謂物以類聚,人以群分,作為一個食肉獸,身邊梗有幾個friend都好鍾意食肉,今晚就約咗大食老友出黎食韓式燒肉。呢間韓式餐廳喺酒店入面,所以環境比較寧靜,而且非常之乾淨企理。一坐低,侍應就拎咗6小碟黎,小碟嘅款式唔算話好特別,但味道都唔錯,特別係左下角嘅薯仔,甜甜地,淋淋地!仲有呢個乳酪味嘅蓮藕都好特別,爽脆嘅蓮藕配酸酸地嘅乳酪味醬汁,出奇地夾喎我哋今晚叫咗3碟肉+1個石頭鍋飯,都幾誇張架呢個五花肉上次來的時候都有點,份量好多而且好好食,不過今次有幾件就肥咗少少。將五花肉放落個爐,睇住佢哋慢慢變色、慢慢熟,睇到我口水都流晒由於五花肉唔係太厚身,其實燒一陣就已經熟咗可以食,不過老友話燒耐少少,等到表面香脆啲就更加好味肥膏嘅部份燒熟之後非常爽口,明知肥,都忍唔住大啖大啖咁食瘦肉嘅部份都唔會鞋口,肉質都好爽,老友鐘意重口味少少嘅,點啲韓式辣醬食就非常滋味了!呢度嘅特級牛肋骨係必食推介!佢係完整一條咁樣上台嘅,顏色鮮豔的牛肉脂肪紋理分布均勻厚薄適中,剪開一件件,唔使燒好耐就食得!我哋上次試咗已經調咗味嘅牛肋骨,今次就食純味。我覺得純味好食啲,食到牛肉濃郁嘅原汁原味不過老友比較中意濃味嘢,呢次

我哋今晚叫咗3碟肉+1個石頭鍋飯,都幾誇張架

五花肉

肥膏嘅部份燒熟之後非常爽口,明知肥,都忍唔住大啖大啖咁食

呢度嘅特級牛肋骨係必食推介!
純味牛肋骨
佢係完整一條咁樣上台嘅,顏色鮮豔的牛肉脂肪紋理分布均勻

厚薄適中,剪開一件件,唔使燒好耐就食得!

不過老友比較中意濃味嘢,呢次我哋仲叫咗醃燒牛肉。
醃燒牛肉

呢碟牛肉賣相冇咁靚仔,不過食落唔錯!醃燒牛肉的調味都幾惹味,而且肉切得比較薄身,輕輕燒下兩邊就食得,嫰滑美味

最後的主食係牛肉石頭窩飯:

個飯材料豐富,好多蔬菜,仲有牛肉,重點係有隻半熟蛋,蛋汁加上餐廳提供的醬料一齊撈落個飯度,味道一流

個石頭窩保溫一流,而且食到底啲飯仲有小小飯焦!

有時候,好食嘅食物固然重要,但好嘅食友亦好重要的!
多謝大食老友時時陪我飲飲食食,陪我走過高高低低,喜怒哀樂啦
2017-07-24
五花肉