2015-03-24 3525 瀏覽
隨左去開既飯堂, 有時都會特別搵D新野黎試下, 咁食飯個時, 可以傾下味道, 講下環境, 唔會去開到係個到而悶。上網做左陣research 見到espuma 係中環新店, 而且尖沙咀個邊好評唔少, 所以決定一試~離mtr 好近, 幾分鐘既路程就到左~ 上到黎門口就已經好唔到, 感覺係裝飾得靚既樓上cafe~ 入到去, 真係好舒服, 而且 好少咁高咁望番去藝穗會, 幾鐘意呢到既view 同setting!好早到既緣故, 客唔多, waiter 服務好好, 睇佢年紀好似幾大, 對自己餐廳既食物推介, 同埋英文發音都真係值得一讚!首先黎過tapa, Classic Tortilla (傳統西班牙奄列) $68, 以前去過soho食tapas 又貴又唔飽, 今次呢個tapa, size 已經大左d, 而且平左d~ 一個有七味粉既omelet, 聞落去好香, 切落去既蛋漿慢慢出黎, 口感好滑, 而我最鐘意同埋覺得最特別係佢有薯仔係入面, 真係幾特別!再黎就係個黑松露南瓜燴飯$108, 放係檯就已經有黑松露既香味, 好吸引! 少少南瓜蓉, 再加上岩岩好既cream做汁, 好味!! 不過…份量有dd

傳統西班牙奄列
黑松露南瓜燴飯
再黎就係個黑松露南瓜燴飯$108, 放係檯就已經有黑松露既香味, 好吸引! 少少南瓜蓉, 再加上岩岩好既cream做汁, 好味!! 不過…份量有dd細
香辣橄欖油大蝦蒜蓉意大利麵
因此, 我地黎多個main, 香辣橄欖油大蝦蒜蓉意大利麵$88!
我好鐘意食意粉, 而炒得好既意粉係香港好少, 炒得好而又彈牙既就當然就再少之又少啦! 呢到既意粉, 入口彈牙, 有橄欖油香, 不過稍為覺得佢唔辣失色左少少。

總括黎講, 今次呢個新嘗試我幾滿意, waiter 不斷加水, 野食大部分質素中上, 而o個晚咁岩人少, 我地可以任坐唔比人趕走~
嘻嘻~ 下次番黎食waffle
黑松露南瓜燴飯