2021-01-04 327 瀏覽
十一月頭食晏行經荔枝角道已經等緊「麵屋丸京」開張,到咗十二月佢終於唔係裝修緊。我哋喺門口睇緊有乜食之際,店員就出嚟叫我哋試下☺️,今時今日咁嘅服務先得㗎嘛。餐廳環境光光猛猛,雖然面積唔大,但細細張餐枱一應俱全,有齊調味料、餐具、紙巾同大大壺超冰涼凍水👍。拉麵有幾款選擇,主要係叉燒拉麵,而期間限定嘅丸雞拉麵就用上炸雞扒🐔。同時,湯底有得揀,包括濃湯、清湯、黑蒜油湯以及醬油蝦湯。不過留意番依度無得揀麵嘅軟硬度。價錢中規中矩啦,不過食得飽!由於我同同事都覺得拉麵配叉燒夾啲,所以大家都要咗招牌丸京拉麵🍜($108)。拉麵造型吸引,而且超級澎湃,因為勁多片大大塊叉燒鋪面!配料有三塊叉燒、三塊真叉燒、蛋同筍。我嗰碗湯底要咗醬油蝦湯🦐,除咗面頭放上大量櫻花蝦,湯底本身亦帶有蝦香,兼且味道濃郁,而且食完冇口乾,證明冇味精!我嗰碗加咗紫菜,$10有成五、六塊,即使兩碗同款拉麵,造型都因紫菜有啲唔同。同事就要咗黑蒜油湯底,我飲咗啖,感覺都唔係好勁蒜味,算幾易入口😬。另一邊箱,隻溏心蛋亦都好味道🥚。拉麵份量多,軟硬度同粗幼度均屬正常水平✅。講完拉麵同湯底之後,就不得不提丸京嘅叉燒!🐷叉燒食得多,但呢度有分兩種
招牌丸京拉麵
拉麵份量多,軟硬度同粗幼度均屬正常水平✅。
真叉燒
講完拉麵同湯底之後,就不得不提丸京嘅叉燒!🐷叉燒食得多,但呢度有分兩種,真叉燒係指以慢煮方式所製成嘅叉燒,肉身呈粉紅色,肉質嫩得嚟又帶點彈性。
另一款係普通叉燒,外邊啡啡哋,好易分辨兩種。呢款就無乜特別,係一般食到嗰啲,不過食落都唔易散🐽。
大阪燒風味餃子
大阪燒風味餃子($42),🥟餃子一客有五隻,店員話啲餃子唔係買現貨,而係師傅自己包,感覺好有誠意。所謂嘅大阪風,即係喺餃子上面淋上大量燒汁同沙律醬,調味方法同章魚燒一樣。估唔到應用喺餃子一樣咁正,食落唔會膩,整體係幾正。
總括嚟講,深水埗終於有一間正宗地道嘅日式拉麵店啦!店員有禮,亦會同客人傾吓偈。我下次會帶埋其他同事嚟幫襯,呢度仲有儲分卡,多食多送😝。
招牌丸京拉麵
真叉燒