2018-11-30 479 瀏覽
今日去去北角本來諗住食沾麵點知而家已經變咗一間廣東燉湯專門店所以就去咗隔離呢間黑龍試下 之前 喺灣仔都諗住去試下 不過佢哋嗰個 鋪頭經常排長龍所以今次難得不過掂唔使排隊咁呀梗係要去試下啦 入到去店員已經馬上打招呼而且唔係嘛好食嘅打招呼兒係有眼神接觸嘅招呼因為我之前去過多拉麵店佢哋講歡迎光臨就好似錄音機播帶咁樣 一味大聲完全冇眼神交流主打嘅係沖繩拉麵 同埋佢哋有一款好特別嘅牛筋拉麵我之前未試過所以就決定試下佢因為牛筋我之前只係喺大阪試過而從未試過當我跟配上拉麵會沾有咩嘅感覺大約ˊ五分鐘左右拉麵就上到嚟 到時候一種非常香濃嘅朱古力味而且仲有少少 黑椒嘅辣味 劏一飲落去 雖然唔係太濃郁 但係味道十足調料方面膜以都有經過處理所以食落去有味道同埋有少少芝麻嘅香味不過叉燒我就厲害比較瘦而且冇燒過比較乾身只於 我跟非常之琳而且富有肉味我諗應該係用新鮮嘅牛筋先至會有呢種獨特嘅味道香蔥同埋洋蔥嘅配搭原來非常之好尤其是當你食完啲面之後將香蔥同埋蔥連埋湯一齊飲嘅時候 個味道非常之神奇平時唔識洋蔥嘅我都馬上食曬咁濟雞蛋都嘗試流心不過如果可以加啲煙燻嘅香味嘅話效果應該會仲好總括嚟講 呢度既拉麵 味道都唔錯 最重

不過叉燒我就厲害比較瘦而且冇燒過比較乾身
雞蛋都嘗試流心不過如果可以加啲煙燻嘅香味嘅話效果應該會仲好

總括嚟講 呢度既拉麵 味道都唔錯 最重要嘅係店員嘅服務態度非常之好 而且我吧檯就可以見到工作人員對拉麵嘅熱誠 見到兩位戴眼鏡嘅日本師傅 一直埋頭苦幹, 每 一碗拉麵都會用心製作, 咪就係香港人永遠做唔到嘅效果囉。 尤其是係麵條嘅條,就好似之前風龍拉麵咁樣 佢哋真係每一個面都會發到没晒水面嘅水分唔會沖淡湯嘅味道
所以當一個用心製作嘅料理嘅時候即是簡單如拉麵又或者雲呑麺嘅話其實係可以感受到嘅。

希望舖頭可以keep住 一種態度繼續落去 令到北角有多一個可以食好食拉麵嘅地方。

'
2018-11-29
5 分鐘 (堂食)