因為大家聽日都放假,所以即興黎個同輩飯聚,因為我係最遲收工果個,所以就搵返去我公司附近食啦😝霹靂南洋係馬來西亞邦咯島嘅餐廳「南洋1957」嘅首家海外店,除左保留左馬拉菜嘅風味,仲加入左香港人最鍾意嘅打邊爐元素🤩🌿薑汁凍蕃茄表妹話佢唔食蕃茄,點知最後有大半碟都係佢食晒😒佢話個薑汁超好味,大概係個汁蓋過左本身蕃茄嘅味道,推介唔食蕃茄嘅朋友都可以嘗試挑戰下🌿怡保芽菜雞呢款係招牌菜,底部放左芽菜,完全吸收左雞嘅鮮味,配上甜豉油、薑蓉同辣醬,十分惹味👍🏻🌿老巴剎肉骨茶肉骨茶味道清香,肉骨吸收左當歸、川芎等藥材嘅精華😍加上肉質柔軟,口感非常豐富🌿霹靂仁當牛腩煲 呢款超推介👍🏻味道有少少辣,但非常惹味🤤原來仁當係解乾咖哩~首先會先上乾咖哩牛腩煲,當食完牛腩配料後,店員就會幫忙加咖哩湯,呢個時候湯就會變得較稀,可以先將追加嘅配料用黎打邊爐追加配料:-安格斯肥牛-豬大腸-鮮魷魚-唐生菜-大光麵(建議最後才下鍋)最後,重頭戲來了!!!咖哩湯經翻滖後已變得濃厚立刻追加一個大光麵~~~超掛汁啊🤩🌿咖央西多士其實係西多士嘅做法,中間夾了咖央醬,夾心醬多到好似流心咁😍旁邊仲配左煉奶,呢個配搭絕對係馬拉與港式嘅完美

🌿薑汁凍蕃茄

薑汁凍蕃茄

🌿怡保芽菜雞

怡保芽菜雞(例)

🌿老巴剎肉骨茶

-安格斯肥牛
-豬大腸
-鮮魷魚
-唐生菜
-大光麵(建議最後才下鍋)

最後,重頭戲來了!!!
咖哩湯經翻滖後已變得濃厚
立刻追加一個大光麵~~~超掛汁啊🤩

🌿咖央西多士

咖央西多士

其實係西多士嘅做法,中間夾了咖央醬,夾心醬多到好似流心咁😍旁邊仲配左煉奶,呢個配搭絕對係馬拉與港式嘅完美結合👍🏻

🌿話梅桔仔冰

飲落去酸酸甜甜,因為咖喱都有d辣,飲完呢個超解辣,飲完超fresh,入面粒話梅仲好好味添👍🏻

🌿桂圓冬瓜茶

相比起街嘅冬瓜茶,佢加左桂圓,飲落甜甜的,係消暑嘅好選擇☺️

見到佢d lunch 都幾抵食,有機會嘅話一定要再encore 先💖
2021-05-04
薑汁凍蕃茄
怡保芽菜雞(例)
老巴剎肉骨茶
霹靂仁當牛腩煲