餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

經過厚福街見到有間手調飲品,係熱潮仍在的黑糖珍珠厚鮮奶,呢間「小黑糖」來自台灣,用台灣直送珍珠,加上古法秘方黑糖汁,已經好吸引。除左厚鮮奶,仲有其他口味,抹茶、紫薯等等都好受歡迎,而且仲有熱飲選擇,又可自選甜度。我點左推介的小黑糖珍珠厚鮮奶,友人就點紫薯於你珍珠。店內裝潢簡約,但粉藍瓷磚就好夢幻吸引,等待飲品不算耐,而且都多唔同既遊客來飲。小黑糖珍珠厚鮮奶 $32,賣相討好,珍珠份量好多好正,黑糖紋有少少,飲前要搖勻。第一口覺得好驚喜,好濃黑糖味,而且珍珠超入味,一路咬一路爆出黑糖味,仲好香好甜美,最正係我點了全糖都唔會太甜,珍珠十分Q彈煙韌。厚鮮奶超濃香滑,因為用左4.3牛乳,還有手打奶霜,所以更滑更香,而且感覺無咁膩。紫薯於你珍珠 $32,迷人粉紫色配粉藍牆身,好唯美好柔和。味道同樣濃郁的黑糖味,但同紫薯又夾到,甜度亦比厚鮮奶的低,紫薯味都重,有紫薯的粉綿感,味道豐富左。

我點左推介的小黑糖珍珠厚鮮奶,友人就點紫薯於你珍珠。

小黑糖珍珠厚鮮奶

紫薯於你珍珠

紫薯於你珍珠 $32,迷人粉紫色配粉藍牆身,好唯美好柔和。

2019-03-23
15 分鐘 (堂食)
小黑糖珍珠厚鮮奶
紫薯於你珍珠