宗像屋嘅門口好低調,連舖名都無,只係估佢係日式料理🇯🇵🍣🍱,如果就咁經過真係未必留意到。可能平日食晏時間,所以未見任何人潮,亦坐唔滿,舖頭大約可以坐到廿人到。佢個Menu只得4️⃣樣嘢揀,梅、竹、松、特上(另外仲有期間限定嘅蠔),分別在於份量同海鮮種類,我就揀咗最平嘅梅($108)試吓,見到都包咗成9️⃣種海鮮,呢到唔使加一👍🏻。好快佢就已經上咗個前菜再俾我哋,係麻醬油甘魚,有2️⃣片,佢就教我地留返一片之後喺食茶漬飯時落。味道唔錯,但略嫌細件。好快就上埋個海鮮丼了,以好大個木桶盛住,好無論魚生(成座小山丘咁)定飯嘅量都好足👍🏻,男仔食都絕對飽,啲魚生係魚生蓉,其實撈到咁已經分唔清有乜喺入面😅,不過味道都ok同埋完全無腥味。如果要比較,魚生都係一片片好食。但佢個飯竟然係無落壽司醋😨,真係估唔到,又無熱辣辣嘅白飯香🍚,呢方面我就真係好麻麻,所以魚生飯果食喺三食嚟講我最唔鐘意。佢有條豉油可以加落去,好似好大碟咁,但其實份量係set到啱啱好可以落哂落的,味偏淡,唔會好鹹👍🏻,落去個飯到係好食咗嘅,但都係差梗啲味咁。😐第二食就係做手卷喇,佢有2️⃣塊紫菜,一嚟已經唔係好脆😅,不過用啲魚生飯包手卷幾好食喎,好似

前菜(油甘魚)

第二食就係做手卷喇,佢有2️⃣塊紫菜,一嚟已經唔係好脆😅,不過用啲魚生飯包手卷幾好食喎,好似無咁單調,有多幾塊就好,又可以玩又食得快啲🤣😛。

最後一食就係茶漬飯,我不嬲都好鐘意食茶漬飯🍵,因為貪個湯清清地得嚟又夠魚香味。果然呢到嘅茶漬湯係無令我失望,叫店員幫手落湯前,先將剩返嘅飯放落個碗到,再連埋頭先未食嗰塊油甘魚,我同事教路放塊魚係底就會一秒淥熟變打邊爐啲魚片🤣🤣。個湯夠熱又夠味,最吸引同特別嘅係佢個湯有柚子味🍋,好正,所以三食嚟講我最鐘意呢食,如果湯可以多啲就好,而家只係啱啱好夠食哂啲飯🙈。

總括嚟講,我覺得係可以一試的,一來係有啲gimmick(一飯3️⃣食),二來味道都ok嘅(普通魚生飯除外)。但始終款式較少(其實只係四款類近嘅魚生飯,有無蟹肉同海膽之分),而且價錢較貴🤑,回頭機會不大。題外話,環境亦都一般,可能大熱天時啦,舖入面都唔夠冷氣,我食茶漬飯時直頭食到出哂汗🥵🥵🥵。
2019-07-05
前菜(油甘魚)