2020-08-20 830 瀏覽
名廚李錦聯喺深水埗西九龍中心美食廣場開咗檔Ben哥廚房,用晒自己做招牌,佢亦經常喺舖打躉,其實路經過好多次,不過開業咁耐都未試過,今日就即管試一次。佢有飯盒同埋有私房餸賣。我見佢鋪面有四個煲,印象中平時行過見到煲入面係有餸嘅,但今日係吉嘅,我以為賣晒,點知店員即係佢老婆就話全部都有。OK咁我哋就照落單啦,然後就見佢攞啲餸出嚟翻熱,感覺上已經覺得麻麻哋,早知係咁,我情願去返食三餸飯好過。首先揀咗個咖喱牛腩飯,飯盒都幾精緻,係將菜、餸同飯分開入盒,感覺衛生企理。咖喱完全唔辣,一啲都唔濃味,唔知佢屬於邊種咖喱,我仲食到有少少帶酸嘅味道。青瓜有四粒,唔似係醃製過,飯嘅份量唔算多,男士可能唔多夠食,牛腩份量可接受,另外仲有幾舊薯仔,我食到薯仔係帶點爽口,應該係炆得未夠時間。另外叫咗佢嘅秘製李錦雞飯,同樣係有青瓜四粒、白飯少許,雞嘅味道其實唔錯,雖然有少少偏鹹,但佢勝在雞胸嘅部位都可以做到肉質嫩滑,仲有啲雞汁浸住,呢個唔錯,可以一試! $45一個飯盒,份量唔多,唔包飲品,以深水埗food court來講價錢算相對地高企,如果唔係掛住李錦聯呢個招牌,我諗佢好快已經捱唔住。
佢有飯盒同埋有私房餸賣。
咖哩牛腩飯
秘製李錦雞飯
10 分鐘 (外賣自取)
秘製李錦雞飯