2017-01-30 654 瀏覽
今晚初三赤口有乜好做?今天先開張大吉位於The L Place的PappaRich。我就點了海鮮叻沙,海南雞飯,印度飛餅,紅豆沙,凍同熱檸蜜。海鮮叻沙: 湯底微辣有好香椰香味,海鮮係冰鮮貨式,蝦無蝦味,在港食算是一碗不錯的叻沙。海南雞飯: 油飯係不是一般雞油飯。飯是香茅雞油飯,香茅味令雞油飯減少油膩口味。此種味道香港找不到,在曼谷文華東方酒店就找到。雞不肥,醬油令雞劃龍點睛。至於海南雞飯碗湯對我們來說略咸,但飲得出不是味精湯。印度飛餅: 英文名為Roti Tissue老實說幾特別大大,薄脆塔型餅,入口脆加微甜不油膩,不用配任何汁食。香港不是咁多地方食到此脆餅,一試無妨。飲品: 原本叫凍同熱薏米水和豆漿珍多冰,點知一落單就話無薏米水,咁轉凍同熱檸蜜。一直無同我講無珍多冰,直至飲品送上來時話紅豆冰,我話我無叫紅豆冰先同我講無珍多冰。我本著赤口廢事嘈就話飲紅豆冰,紅豆冰味道超正,其實係紅豆沙底加冰打,不是市面一般hea爆勁多花奶加紅豆加冰個款。

我就點了海鮮叻沙,海南雞飯,印度飛餅,紅豆沙,凍同熱檸蜜。