2024-09-01
思鄉之情湧現😂為咗安撫自己嘅身心靈,所以今日嚟咗銅鑼灣一間新嘅日本餐廳食:叫做究極堂今晚叫咗好多嘢食:好耐冇食花之戀,呢度嘅花之戀比較健康,因為用咗相對多嘅刺身去包住一舊比較細嘅飯,而中間嘅沙律醬都偏少,啱晒追求健康嘅都市人炸糖心蛋係一種好考功夫嘅菜式,既要炸得香脆之餘,蛋中心仲要保持住流心嘅效果,好彩今日呢味餸冇令我哋失望主食方面,嗌咗個火炙究極丼,入面嘅刺身份量好慷慨,當中最好食係鮮蝦刺身;另外仲嗌咗個蕃茄湯咖喱牛肉烏冬,牛肉份量同樣好多,烏冬煙靭,配埋少少辣嘅湯底,開胃又惹味我哋睇餐牌見到個卷物幾靚,於是就嗌咗,果然樣靚味道又出色,上面加咗三文魚子同吞拿魚蓉,中間夾雜着香脆嘅炸蝦,係一道好有特色嘅卷物明太子芝士蛋卷包咗大量明太子同熱熔芝士,而雞蛋嫩滑可口,令人食得津津有味同行友人鍾意食雞,於是就叫咗個鐵板雞,炸雞有六至七件,配埋特調嘅醬汁,令人欲罷不能呢間餐廳位於銅鑼灣嘅市中心,雖然係樓上舖,不過環境非常舒適,而且空間寬敞,食物性價比非常高,價錢相宜而且味道出色,非常推薦#究極堂
今晚叫咗好多嘢食:
#究極堂