2018-06-01 49 瀏覽
何以有此講法,因為曾經住過馬鞍山一段時間,講真,好食嘅地方係無乜。呢間cafe喺馬鐵沿線 知道石門比較多嘢食,今次朋友約我試下。Cafe裝修唔錯,地方座位寬敞,樓底高,入到去幾舒服。我哋叫咗二人餐,選擇左扒大蝦芒果沙律、扒紐西蘭羊扒、法國鵝肝炒飯。先黎兩件麵包。麵包暖暖的,圓嘅有提子味,麵包鬆軟。方嘅係脆脆的。餐湯:今次餐湯係蘑菇湯。用匙羹舀起第一啖,以為佢係好稀,點知好有蘑菇味,仲有粒粒嘅蘑菇粒。扒大蝦芒果沙律:沙律菜非常新鮮,配上少少酸尾尾又甜甜哋嘅sauce,覺得清新又開胃。驚喜嘅係大蝦,因為大蝦煎左,變左隻中蝦,但食落香口爽口又夾到個沙律。扒紐西蘭羊扒:我哋叫咗7成熟,對我嚟講有點熟,下次可叫5成。羊扒有三件,size屬較細,肉面煎得香口,肉質嫩口,羊味唔算濃。另配上特定醬汁,其醬汁有點似牛尾湯特濃版。如唔想點醬汁,可要求芥末或薄荷醬。鵝肝炒飯:可能食咗羊扒嘅關係 ,因此覺得其炒飯較為清淡。當中食到鵝肝碎,但比例上較為少。飲品及甜品:欣賞佢嘅朱古力蛋糕,朱古力味香濃又有蛋糕嘅口感。

Cafe裝修唔錯,地方座位寬敞,樓底高,入到去幾舒服。

2018-05-31