2024-09-15
前日(9-9-2024 Mon)放工後,等女友人VL過嚟同我食晚飯,去邊喥可以坐得耐?大家樂,但太open,唔去,呢間啦,出示我公司嘅職員證埋單就有九折。 嚟到睇,VL覺得OK,於是就入去,坐低後見到淺藍色嘅梳化好新淨,唔通全部換過晒?掃完QR code落單,我哋都同樣揀$138.00嘅C餐蛋包帆立貝配青醬扁意粉,要餐湯,分別要熱蘋果蜜同熱柚子蜜。落完單,最先到嚟嘅係餐湯同餐包。餐包係暖暖地亦都軟熟,都唔錯。5分餐湯係黑松露忌廉湯(?)佢質地唔算好杰,黑松露味係啱啱好但就鹹咗少少。2.7分然後蛋包帆立貝配青醬扁意粉到嚟,睇見點解唔係蛋包帆立貝,而係炸帆立貝?食落,炸皮係有少少脆,但全熟,冇味帆立貝係乾爭爭。0分而青醬扁意粉都OK冇問題。4分最後我飲熱蘋果蜜,見到佢有粒粒果肉,味道唔太甜,較得啱啱好。5分服務:我哋入去嘅時候只有一枱客,唔明點解佢哋唔安排我哋坐一張卡位而係半卡位,亦都唔係坐最入面嘅半卡位,之後先後有3組二人嘅客, 包括一位男士帶住一個只有幾歲大嘅女,都可以坐全卡位,我同我VL都一袋二袋,都唔可以坐全卡位。係咩道理?收碟嘅時間都好恰當。有斟水,但咁細隻杯,兩啖就飲晒,而佢哋
掃完QR code落單,
落完單,最先到嚟嘅係餐湯同餐包。
餐包係暖暖地亦都軟熟,都唔錯。
5分
2.7分
食落,炸皮係有少少脆,但全熟,冇味帆立貝係乾爭爭。
0分
而青醬扁意粉都OK冇問題。
4分
最後我飲熱蘋果蜜,見到佢有粒粒果肉,
5分
服務:
收碟嘅時間都好恰當。
有斟水,但咁細隻杯,兩啖就飲晒,而佢哋斟水都唔係斟得好密。
但唔明,男店員幫我斟水,由於隻杯都幾入,我就推個杯出去俾佢斟,佢斟咗之後就唔會推返個杯入嚟俾我。
我拎職員證出嚟叫埋單,嗰位男店員完全冇應我,我再嗌佢,佢望一望,我問係咪有折?XXX公司。佢都唔多啋我,直到佢拎張單埋嚟時,我睇到係免咗加一。
其實自問我哋都好有禮貌,唔明點解會得到咁差嘅服務。
其他:
呢度最低消費係每人一杯飲品,而繁忙時間用餐限時70分鐘。
題外話:
我哋由京瑞二期行過嚟,見到所有食肆都好冇乜人,唯獨是陳根記係爆晒,會唔會啲服務有問題?我諗呢間都要檢討一下。
抵食係1.5分
上次食評係2023年10月20日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%86%87%E4%B9%9C%E5%A4%A7%E8%AE%8A%E5%8C%96-e5084129