2018-02-13
呢間泰菜係我個收藏表中已經有一段時間,今次見相隔一陣子無食過泰菜,所以就相約朋友一齊去試😀。食評中唔少人都讚呢度既食物份量大、好味、價錢合理,特別係炒金邊粉,係呢度既必食菜式;中意食炒金邊粉既我,當然要試啦!!😋酸辣鳳爪沙律 ($68)本來佢賣相都唔錯,加上肚餓,應該係最先食哂先岩;但好可惜,每一件鳳爪都係冰😫…令本身難入味既鳳爪,食落更無味…😥我地要等佢溶冰後,索汁力高番先食得個酸辣汁正正常常,無問題,但冰鳳爪真係唔能接受泰式炒金邊粉 ($58)送上枱既一刻,終於明白點解咁多讚!! 第一係真係炒得好多好有鑊氣味;第二海鮮份量唔少,大蝦都有四隻;第三係上枱前都有裝飾一番,雖然只係蔥一把,但起碼有份心。金邊粉令人齒頰留香!!😋 乾身、唔會一餅野、有鑊氣味,絕對值得一試!! 不過一定要SHARE,因為食到尾會覺得太油青咖哩豬肉 ($68)青咖哩唔辣,味道其實都唔錯,豬肉、蔬菜等料都唔少,但佢係我有史而來食過最水既青咖哩,其實叫青咖哩湯會比較貼切;真係慶幸無叫蒜蓉包黎配佢,相信沾完個咖哩塊包都淋哂。牛油雞翼 ($68 六隻)呢個雞翼同我相像中有出入,我本身Expect佢係炸得乾身,好香蒜味,
酸辣鳳爪沙律 ($68)
我地要等佢溶冰後,索汁力高番先食得
個酸辣汁正正常常,無問題,但冰鳳爪真係唔能接受
泰式炒金邊粉 ($58)
青咖哩豬肉 ($68)
牛油雞翼 ($68 六隻)
呢個雞翼同我相像中有出入,我本身Expect佢係炸得乾身,好香蒜味,但上枱就覺得似椒鹽雞翼果類既野。不過味道唔差,無腥味,但偏油
四款菜雖然都唔錯,但各有改進既空間;有機會仍然會再黎,不過絕對唔係首選,即使黎都唔會點番相同既菜式