2022-07-26
喺港島,講起又好味又抵食嘅pizza,好容易諗起D字頭嗰間,但嗰間做開外賣無得坐低食🥹好開心發現到pizza fiata🤩上星期同朋友嚟happy pre-friday! Pizza x 2 + Appetizer x 1 + 🍹🍸🍷🍺=HK$8xx😳😳😳😳仲要好味!(重點)飲食記錄:首先介紹下主角pizza💁🏻♀️🍕好欣賞個dough🤤見佢嘅crust脹起以為佢偏厚/硬,但原來係外皮微脆入邊好鬆軟同煙韌😋😋😋crust唔會好硬/韌(箍牙friendly)麵粉味都幾香😋😋😋試咗2款pizza,希望快啲再去食試埋其他款式🤤🤤🤤另外,薄餅嘅肉/腸都係豬肉嚟,啱哂唔食牛嘅我😍🍕A’ Salsiccia依款係上過 50toppizza 嘅pizza🏆食過就知佢名不虛傳👍🏻使用alife onion cream同紫洋蔥做topping,為薄餅帶嚟超香甜嘅洋蔥味💜💜💜芝士則使用傳統拿玻里pizza常用嘅新鮮芝士 - fior di latte agerola🧀溫度唔洗keep住好熱都保持到岩溶嘅狀態,拉絲效果一流🤤同pizza二合為一🙏🏻另外要大讚topping嘅新鮮意大利香腸,微微帶咸香,唔似平
飲食記錄:
🍕A’ Salsiccia
依款係上過 50toppizza 嘅pizza🏆食過就知佢名不虛傳👍🏻使用alife onion cream同紫洋蔥做topping,為薄餅帶嚟超香甜嘅洋蔥味💜💜💜芝士則使用傳統拿玻里pizza常用嘅新鮮芝士 - fior di latte agerola🧀溫度唔洗keep住好熱都保持到岩溶嘅狀態,拉絲效果一流🤤同pizza二合為一🙏🏻另外要大讚topping嘅新鮮意大利香腸,微微帶咸香,唔似平時啲香腸肉質咁實,比較似免治豬肉,肉質唔霉,亦好有口感💯💯💯
🍕Capricciosa
因為有smoked pancetta而揀依款pizza🙋🏻♀️,但pancetta無我想像中厚,比較似bacon🥓另外,雖然同樣使用咗fior de agerola,但可能食咗a’ salsiccia先,覺得依個pizza味道無咁豐富
等人齊食Pizza期間嗌咗杯白酒,搵餐廳職員推介咗款小食😋佢就建議Italian Cold Cuts,配白酒,又真係幾夾~
Tagliere Misto
依款小食係由4款唔同嘅ham組成,好大份😳最鍾意下方嗰款ham,肉質較軟滑,煙薰味香,帶黑椒味😋好味!!其次係左方款ham,佢肉質實啲,帶香辣味。右方同上方款ham則相對普通同味道較濃。