2015-12-28 3111 瀏覽
可能我太鍾意食花膠雞,幾個不同界別既朋友都不約而同地介紹去這間有趣的火鍋店,他們總會說:果間花膠雞煲! 久而久之都忘記了佢個真名! 其實係叫鮮入為主!! (罰抄十次)地點在旺角,很就腳,係上去時在樓下迫少少,衝過一大堆遊人,經過樓梯就到,入到去都真係幾有趣,有個街市海鮮檔,懷舊裝修風格,枱上放有紅色"喜"字玻璃膽暖壺,很有特色。主角花膠雞煲,有大細兩個SIZE,我們2個人仲要朋友細食...點了個細$238!個煲係一個好深既鐵鍋,半個雞,有好身多花膠,店員知我們第一次嚟,好細心咁叫我們先飲左雞湯,再慢慢點配料。講返個雞煲先,雞好滑食完唔會頂住個胃,花膠好厚又大舊,各方好友果然無介紹錯,慢慢食完要逐一道謝!蝦滑十分爽口彈牙,加上表面的蟹籽,好吃之餘又好玩。PS.墊底的生菜都好新鮮,最後我們都食埋,無浪費的。鯇魚腩魚肉十分厚身,骨不算多,由細到大怕食到骨既我都食得好放心,滖完魚的湯底份外鮮甜兩款丸都好好食,我自己就鍾意芝士牛丸,朋友就鐘意薑汁皮蛋,覺得好特別!魚蛋皮小籠包丸係幾得意,個魚蛋皮夠薄,有真小籠包感覺,如果用醋點下會仲好食!
花膠原隻雞煲(細)
蟹籽蝦滑
蝦滑
薑汁皮蛋貢丸

魚蛋皮小籠包丸
2015-12-18
花膠原隻雞煲(細)
蟹籽蝦滑
薑汁皮蛋貢丸